Kirjastojen toimintaa voisi yhä enemmän yhdistää esimerkiksi nuorisotoimen tai ikäihmisten palvelujen kanssa, erityisasiantuntija Johanna Selkee sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitusohjelman kirjaukset kirjasto- ja kulttuuripalveluiden tulevaisuudesta eivät tarkoita, että palveluja lakkautettaisiin, vaan kirjasto- ja kulttuuripalvelut säilyvät edelleen lakisääteisinä peruspalveluina, muistuttavat erityisasiantuntijat Ditte Winqvist ja Johanna Selkee Kuntaliitosta.

Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen on käyty keskustelua siitä, merkitsevätkö kirjaukset kirjastojen sulkemista ja kulttuuriin loppua.

Winqvist näkee hallitusohjelmaa ylitulkitun.

– Nyt säädetään laki jonka puitteissa kunnat voivat harkintansa mukaan päättää, millä tavalla ne järjestävät laissa lueteltujen lakien mukaisia palveluja.

– Järjestämistapa on jo tällä hetkellä hyvin vapaasti valittavissa. Siinä mielessä olemme miettineet, että miten tämä oikein edes muuttaa tilannetta, Winqvist sanoo.

Kirjastolaki etenee

Pian hallitusohjelman julkistamisen jälkeen Kirjastoseura vetosi kirjastolain puolesta. Lain uudistaminen aloitettiin ennen uuden hallituksen muodostamista, eikä hallitusohjelma vaikuta siihen.

– Hallitusohjelma on strateginen, ja väljä, ja kun muotoiluja on luettu tiukasti ja on tehty aika rajujakin tulkintoja. Itse en saa sitä viestiä josta kirjastopuolella erityisesti on esitetty huolta, että romutettaisiin kirjastolaki, jossa kirjastopalvelu on kunnan järjestämisvastuulla, Johanna Selkee sanoo.

Selkee ihmettelee oletuksia, että kaikki kirjastotoiminnan kehittäminen ja mahdollisuudet ovat jäissä ja että edessä on kirjastopalvelujen alasajo.

– Minusta se on erittäin ikävä viesti. Se ei ole totta eikä se ole kuntien tavoite. Eikä se ole missään nimessä Kuntaliiton tavoite. Siinä viedään pohjaa pois paikallistasolta, jossa tehdään todella hyvää työtä.

– Olen ollut ihmeissäni, että nähdään hirvittävänä uhkatekijänä, jos kunnille annetaan uusia mahdollisuuksia hieman uudelta pohjalta miettiä, miten palveluja järjestetään.

Soveltava yhteistyö toimii jo

Selkee korostaa, että palveluita ja sektoreita ei voi aina ajatella siilomaisesti, kun palvelutarve elää murrosta.

Yhteistyö yli sektorirajojen on väistämätöntä myös kirjasto- ja kulttuuripalveluissa, ja tätä tehdään jo menestyksekkäästi monessa kunnassa

Aiemmin tänä vuonna Kuntaliitto palkitsi Raision mallin, jossa kirjastosta voi lainata perhevalmentajan perheen käyttöön.

Kirjastot tekevät yhteistyötä myös nuorisotoimen kanssa.

– Vantaalla uudistetaan kirjastotoimipisteitä niin, että kirjasto ja nuorisotila ovat yhdessä, Selkee kertoo.

Hallitusohjelma suosiollinen kulttuurille

Kuntaliitossa hallitusohjelma nähdään itse asiassa hyvin suosiollisena kulttuurille.

– Ensimmäistä hallitusohjelmassa on kärkihanke, joka keskittyy puhtaasti kulttuuriin, Winqvist viittaa kirjaukseen kulttuurin saavutettavuuden parantamisesta.

– Kulttuurille ei ole merkitty minkäänlaisia leikkaustoimenpiteitä, mikä on poikkeuksellista.

– Puhutaan taiteen perusopetuksen merkityksestä, puhutaan siitä että tunnistetaan kulttuurin hyvinvointimahdollisuudet paremmin. Puhutaan myös että laajennetaan prosenttitaiteen periaatteita yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

– Näin positiivisia kirjauksia ei ole nähty aikaisemmin, Winqvist arvioi.

Selkee näkee hallitusohjelman digitalisaatiokirjauksen erinomaisena asiana halki eri sektoreiden.

– Paljon puhutaan siitä että kirjasto on siirtymässä fyysisestä kirjastosta sähköiseen maailmaan. Siinä on paljon uutta mitä ollaan luomassa ja missä tarvitaan paljon keskinäistä yhteistyötä. On hyvä että se on mukana hallitusohjelmassa.

Aiemmin aiheesta:

Kirjastolaki laitetaan ajan tasalle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä