Miksi etäopetukseen liittyvää lainsäädäntöä tulisi uudistaa – vai tulisiko edes? Mikä on etäopetuksen rooli peruskoulussa vuonna 2030? Kehittämispäällikkö Irmeli Myllymäki Kuntaliitosta (vas.) ja koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen OAJ:sta kertovat Valiokunta-podcastissa, mistä etäopetuksen näkökulmista ovat eri mieltä ja mistä samaa mieltä. Kuva: Santeri Rantala

Etäopetusta koskevan lainsäädännön uudistaminen on edennyt nihkeästi, sanoo Kuntaliiton Hyvinvointi ja sivistys -yksikön koulutuspoliittinen tiimin kehittämispäällikkö Irmeli Myllymäki uudessa Valiokunta-podcastissa.

Myllymäki kirjoitti elokuun Kuntalehdessä aiheesta ja muistutti, että perusopetuslain uudistamisella on kiire.

Kuntaliitto ilmaisi jo koronavuoden 2020 syksyllä opetus- ja kulttuuriministeriölle, että etäopetuksen kehittämisessä pitäisi ryhtyä toimiin. Aika oli otollinen, kun kouluissa oli pakkotilanteessa tutustuttu etäopetuksen mahdollisuuksiin.

– Olisi ollut viisasta lähteä kehittämään pandemian aikana opittua normaalitilanteessa, kun ei ole sellaista painetta päällä, Myllymäki sanoo podcastissa.

Kuntaliiton hämmästykseksi asia ei ole kuitenkaan edennyt, ja toukokuussa Kuntaliitto teki uuden aloitteen samasta asiasta.

Podcastin toinen vieras, opetusalan ammattijärjestön OAJ:n koulutuspoliittinen johtaja Nina Lahtinen on eri linjoilla lain uudistamisen tarpeesta nimenomaan etäopetuksen kontekstissa.

Lahtisen mukaan OAJ ei näe tarvetta avata lainsäädäntöä tältä osin.

– Meillä on nyt opetussuunnitelma, joka on normi. Siellä on etäyhteyksiä hyödyntävä opetus normitettu.

Podcastissa havainnollistuu myös termien merkitys: puhutaanko etäopetuksesta vai etäyhteyksiä hyödyntävästä opetuksesta, ja mitä ne tarkoittavat, ja mitkä ovat niiden erot?

Aiemmin tänä vuonna julkisuudessa käydyssä keskustelussa kuntapuolelta on muistutettu mm. siitä, että etäyhteyttä hyödyntävä opetus voi parantaa opetuksen yhdenvertaisuutta saatavuuden ja saavutettavuuden näkökulmasta.

– Kun tiedetään, että syntyvyys on laskenut voimakkaasti, koululaisten määrä tulee putoamaan 2030-luvulla radikaalisti, meillä tulee olemaan hyvin pieniä kouluja ja hyvin etäällä pisteitä, joissa opetuksesta tulee antaa, jotta jokainen sitä yhdenvertaisesti saa, Irmeli Myllymäki sanoo.

OAJ ei Nina Lahtisen mukaan halua  ”missään nimessä” peruskouluikäisiä lapsia jättää yksin kotiin koulua käymään, asuvatpa he missä tahansa.

– Kyllä tässä yhteiskunnassa täytyy olla jatkossakin rahaa pieniin kouluihin. Niitä on ollut ennen valtava määrä, paljon enemmän. Maailmassa on nyt enemmän rahaa, ja on arvovalinta, mihin sitä käytetään.

Myllymäki ja Lahtinen visioivat podcastissa, missä roolissa etäopetus voi olla vuonna 2030 perusopetuksessa, sekä kertovat, mistä kouluasioista toivovat keskusteltavan ennen vuoden 2025 kuntavaaleja.

Valiokunta-podcast on kuunneltavissa SoundClodissa, Spotifyssa, iTunesissa ja Suplassa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*