Kuva: Jukka Kontkanen
Teatteri kuuluu kuntien ylläpitämiin ja kuntalaisten arvostamiin vapaa-ajanviettopalveluihin. Kuva Seinäjoen kaupunginteatterista.

Kunnalliset vapaa-ajan palvelut ovat vahvasti edustettuna kansalaisten suosimissa vapaa-ajan palveluissa, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön uudesta ilmapuntari-tutkimuksesta. Odotuksia kohdistuu sekä kulttuuri- että liikuntapalveluihin.

Suosituin vapaa-ajan palvelu on elokuvat, joista on kiinnostunut kolme neljästä. Mutta kirjastopalvelut tulevat heti perässä 74 prosentilla. Kunnan liikuntapalveluja pitää tärkeinä lähes kaksi kolmesta. Suurta suosiota nauttivat myös teatterit (58 %) ja museot (56 %), joiden molempien ylläpidossa kuntien rooli on usein keskeinen.

Tutkimus vahvistaa vanhan yleisen käsityksen, jonka mukaan naiset ovat aktiivisempia kulttuuriharrastuksissa ja muissakin vapaa-ajan riennoissa.

Luottamus omaan itseen on tutkimuksen mukaan yhteydessä kiinnostukseen harrastaa. Mitä enemmän tuntee luottavansa itseensä ja muihin ihmisiin, sitä alttiimpi on osallistumaan tai ainakin vierailemaan erilaisissa vapaa-ajan kohteissa ja käyttämään palveluita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kaupungeissa kiinnostaa korkeakulttuuri

Myös asuinympäristö vaikuttaa kiinnostukseen. Kaupunkimaisissa ympäristöissä ollaan kiinnostuneita korkeakulttuurista.

Tutkimuksen mukaan kiinnostus taidemuseoita, klassista musiikkia, elokuvia ja konsertteja kohtaan korreloi asuin ympäristönkaupunkimaisuuden kanssa.

Vastaavasti maaseutuympäristöissä asuvia kiinnostavat enemmän tanssit, populaarimusiikki sekä kuntien ja järjestöjen järjestämät harrastusmahdollisuudet.

Kirjastojen ja festivaalien arvostukseen asuinympäristö ei vaikuta samalla tavalla.

Kaikkiruokaiset vihreät ja nirsot perussuomalaiset

Myös puoluekanta ja kiinnostuksenkohteet korreloivat. Keskustan kannattajia kiinnostavat kuoro-, orkesteri ja teatteriharrastukset, huippu-urheilu ja kunnan järjestämät harrastusmahdollisuudet. SDP:n kannattajat ovat kiinnostuneimpia tansseista, kokoomuslaiset korkeakulttuurista, kilpaurheilusta ja liikunnasta.

Vihreät ovat tutkimuksen mukaan kiinnostuneita vähän kaikesta muita enemmän, perussuomalaiset eivät juuri mistään vapaa-ajan palveluista kotikunnissaan. Tanssit ja kilpaurheilu eivät kiinnosta vihreitäkään.

Myös vasemmistoliittolaiset ovat vihreitten tavoin kiinnostukseltaan laaja-alaisia. Heille kelpaa kaikki paitsi penkkiurheilu.

Järjestöt tärkeimpiä liikuttajia

Urheiluseuroihin ja järjestöihin kohdistuu enemmän odotuksia liikunnan edistämisessä kuin kuntiin.

Urheiluseuroja ja järjestöjä pitää tärkeinä 83 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä tärkeiksi tahoiksi koetaan myös kunnan omat liikuntapalvelut (76 %).

Työyhteisöjäkin pidetään tärkeämpinä (66 %) kuin liikuntapalveluyrityksiä (55 %).

Naiset pitävät kaikkia tahoja täreämpinä toimijoina kuin miehet. Kuntatyyppi ei juuri vaikuta käsityksiin, paitsi että pääkaupunkiseudulla arvostetaan liikuntapalveluyrityksiä enemmän kuin muualla maassa.

Tutkimuksen on toteuttanut Kunnallisalan kehittämissäätiön toimeksiannosta Kantar TNS. Siihenon haastateltu Gallup Kanavalla 1016 henkeä, iältään 18–75-vuotaita.

Tutkimukseen voi perehtyä tarkemmin täällä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*