Kuva: Ville Miettinen
Kuopion oppilasterveydenhuollon odotetaan kuormittuvan.

Kuopion kaupunki odottaa valtiolta merkittävää tukea, jolla voitaisiin resursoida lokakuun alussa Kuopiossa tehdyn kouluväkivallan kriisityön jatkohoitoa.

Pääministeri Antti Rinne, sd., oli Kuopiossa käydessään luvannut valtion tukevan jatkohoitoa, kertoo Kuopion perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueen vs. apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen.

Kuopiossa on tehty pohjatyötä anomuksen koostamiseksi.

– Tarvetta on kahdenlaista. Osa altistuneista tulee tarvitsemaan pitkäaikaisen traumahoidon. Sen lisäksi oppilasterveydenhuolto tulee aivan varmasti kuormittumaan, Jari Saarinen sanoo.

Tarve jatkohoidolle on suuri.

– Altistuneita on paljon. Tutkimusten mukaan 20-30 prosenttia pahiten altistuneista on vaarassa sairastua pitkäaikaiseen traumareaktioon, joka vaatii pitkää hoitoa, Saarinen sanoo.

Hoito tullaan toteuttamaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ja Kuopion psykiatriakeskuksessa.

– Osa hoidosta toteutetaan ostopalveluna. Traumareaktioiden hoito on erikoisalaa, joka vaatii erityisosaamista, Saarinen sanoo.

Terapiapalvelun lisäksi Kuopiossa on tarve koulu- ja oppilashuollon vahvistamiselle, terveydenhoitajia, psykiatrisia sairaanhoitajia ja psykologeja tarvitaan lisää.

Saarisen mukaan eritasoisesti tapahtumalle altistuneita on toista sataa, osa heistä on altistunut hyvin vakavasti. Altistuneet ovat olleet koulurakennuksessa tapahtumahetkellä tai ovat osallisena olleiden omaisia. Huomattava osuus altistuneista on alaikäisiä.

Jatkohoidon arvellaan näillä näkymin vievän vuosia.

Anomusta tukipaketin saamiseksi on valmistellut Kuopion virkamiesjohto.

– Sadoista tuhansista puhutaan, Saarinen sanoo kokonaissummasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*