Kuva: Riku Lumiaro, ympäristöhallinnon kuvapankki
Töölön funkkiskasarmi on esimerkki rakennetun ympäristön kehityshankkeesta.

Ympäristöministeriö hakee kuudetta kertaa Suomen parasta maisemahanketta. Tähän asti kilpailussa ovat pärjänneet maaseutu- ja perinnemaisemat, mutta ympäristöministeriön ympäristöneuvos Tapio Heikkilä toivoo mukaan enemmän myös rakennettuun ympäristöön liittyviä hankkeita.

Hän huomauttaa, että kilpailu tarjoaa suomalaisille kunnille mahdollisuuden esitellä hyviä hankkeitaan paitsi Suomessa myös kansainvälisesti.

– Suomessa on paljon hienoja hankkeita, joita kyllä kelpaisi esitellä myös kansainvälisesti.

– Tämä kilpailu on yksi hyvä tapa näyttää, mitä on saatu aikaan.

Vastaavan Euroopan maisemapalkinnon on usein voittanut rakennettu kohde, Heikkilä kertoo. Palkinnon ovat saaneet muun muassa ranskalaisen Lillen kaupungin hanke, jossa vanha teollisuusalue kunnostettiin kaupunkilaisten virkistysalueeksi, sekä Latviassa Daugavpilsin linnoituspuisto.

Suomessa kiinnostus kilpailuun ollut melko vähäistä. Joka toinen vuosi käytävässä kilpailussa on ollut osanottajia 5–10.

Heikkilä toivoo, että innostus lisääntyisi. Ympäristöministeriö kutsuu ehdokkaiksi hankkeita, joilla on onnistuneesti hoidettu, suojeltu tai suunniteltu maisemia. Ehdotuksia voi jättää 7.9.2018 saakka.

Kilpailuun kaivataan perinnemaisemia, maaseutumaisemia ja rakennettuja ympäristöjä, perinteisiä ja uusia näkökulmia ympäristön kehittämiseen.

Heikkilän mukaan Suomessa ehdotukset ovat olleet pääasiassa maaseutu- ja perinnemaisemia. Syytä rakennetun ympäristön huonoon osuuteen hän ei osaa suoralta kädeltä sanoa.

Hän kuitenkin toivoo, että ehdotukset monipuolistuisivat.

– Tietysti perinnemaisemat ja maaseudun hankkeet ovat yhtä tervetulleita.

Tähän asti Suomessa ehdolla olleista kaupunkihankkeista Heikkilä mainitsee Vuosaaren huipun sekä Katariinan meripuiston.

– Niistä on kyllä pidetty, mutta ihan voittoon eivät sitten ole yltäneet.

Kilpailuista lisää täällä

Suomen paras maisemahanke 

Euroopan maisemapalkinto

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*