Tapanilan kirjastossa Helsingissä kirjailija Riina Katajavuori, toimittaja Suvi Ahola ja kuvittaja Mika Launis keskustelivat Aleksis Kiven merkityksestä kansalliskirjailijan merkkipäivänä. (Kuva: Ville Miettinen)

Maailman mielenterveyspäivää (10.10.) on vietetty kirjallisissa merkeissä, sillä tänä vuonna päivän teema on Toivoa kirjallisuudesta.

Helsingissä päivää juhlistettiin yhteisellä juhlalla samana päivänä vietettävän Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kanssa. Juhlassa 120 vuotta täyttävän Suomen Mielenterveysseuran hallituksen puheenjohtaja, tohtori Pentti Arajärvi jakoi Mielenterveysseuran juhlavuoden elämäntyöpalkinnon Pirkko Lahdelle.

Lahti työskenteli Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtajana vuosina 1983–2006 sekä Mielenterveyden maailmanliiton presidenttinä 2001–2003.

Pirkko Lahti. (Kuvakaappaus Mielenterveysseuran Twitteristä)

Mielenterveysseuran juhlavuoden yhdellä teemalla, Toivoa kirjallisuudesta -teemalla on haluttu tuoda esiin kirjallisuuden merkitystä nyky-yhteiskunnan nopeissa muutoksissa. Päivän viesti on, että mielenterveys on terveyttä, jota voi vahvistaa, ja kulttuuri vahvistaa mielenterveyttä.

”Epävarmassa maailmassa toivon merkitys mielenterveydelle korostuu. Kirjat ja kirjallisuus voivat tuoda elämään toivoa, iloa ja voimaa”, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura katsoo tiedotteessaan.

Helsingissä teemaan liittyvä kiertue vierailee syksyn mittaan jokaisessa kaupungin kirjastossa. Kaikkiaan 36 kirjastossa 36 tunnettua ihmistä on kertonut 36 teoksesta, jotka ovat antaneet heille toivoa.

Mielenterveyspäivä on näkynyt kirjastoissa ympäri maan. Esimerkiksi Savonlinnassa toiminta-alueen kirjastoissa kyseltiin asiakkailta vinkkejä toivoa antavasta kirjallisuudesta ja esiteltiin mielenterveys- ja kriisityötä.

Pellossa puolestaan esiteltiin mielen hyvinvointia tukevaa kirjallisuutta terveyskeskuksen aulassa ja heräteltiin keskustelua toivoa antavasta kirjallisuudesta.

Lukemisen merkitykseen otti 10.10. kantaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka puhui niin ikään 120 vuotta täyttävän Suomen Kirjailijaliiton juhlassa. Myös Niinistö korosti kirjallisuuden merkitystä maailmassa, jossa ympärillä näkyy sotaa, ristiriitoja ja riitaa

”Tuntuu siis, että meillä on kovin, kovin paljon vielä opittavaa toisistamme ja kirjallisuudella on tässä valtava merkitys”, Niinistö sanoi.

”Koskaan ei kirjoiteta liikaa eikä koskaan lueta liikaa.”

Lue myös:

VTV haluaa parantaa lasten mielenterveyspalveluja

Vanhemmuudessa ei tule pärjätä omillaan – tuki ehkäisee myös lasten mielenterveyden pulmia

Sekasin jälleen auki – tarve nuorten keskusteluavulle on valtava

Tommi Kinnunen: Näin lopetat teinin kiinnostuksen lukemiseen

Maakuntakirjastojen katoaminen hämmentää: ”Ristiriita maakuntauudistuksen tavoitteiden kanssa”

Kainuussa kerätään kirjastojen yllätyskasseja lapsiperheille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*