Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö arvioi, että ikävän asian väistely ei ollut vaihtoehto natsilippukohun aikana.

Vajaan 25 000 asukkaan Lempäälä on saanut paljon positiivista näkyvyyttä muiden muassa kasvukuntana, josta ovat kotoisin jääkiekon maajoukkuekapteeneina menestyneet Marko ”Mörkö” Anttila ja Jenni Hiirikoski.

Kunta on järjestänyt tilaisuuksia, joissa kuntalaiset ovat voineet juhlia yhdessä Suomen urheilusankareiden kanssa. Pelaajien saavutuksia on vaalittu eri tavoin Lempäälässä.

Monista muistakin yhteyksistä Lempäälän kunta on saanut hyvää mediajulkisuutta viime vuosina.

Viime viikon alkupuolella Lempäälä oli julkisuuden valokeilassa synkän asian takia. Lempäälässä sijaitsevan alakoulun lipputangossa liehui natsilippu tiistai-iltana.

Lippuasia nousi esille sosiaalisen median paikallisissa ryhmissä ja levisi nopeasti valtakunnalliseksi uutiseksi. Kunnanjohtaja Heidi Rämö ilmoitti, että kunnassa oltiin tapahtuneesta harmissaan ja huolissaan, kun tieto lippuasiasta levisi.

– Samalla totean, ettemme hyväksy tällaista toimintaa saati kyseiseen aatteeseen viittaavaa toimintaa. Meillä liehuu juhlana ja liputuspäivinä Suomen lippu, jota kunnioitamme, Rämö kirjoitti tapauksesta Facebook-tililleen.

Kunnanjohtaja tai muut kunnan viestintään osallistuneet eivät kokeneet tarvetta piiloutua esimerkiksi sen taakse, että hakaristilippu oli ollut alustavien tietojen perusteella lyhyen aikaa esillä.

– Halusin laittaa heti päivityksen, että irtisanoudumme kyseisestä teosta ja, että meidän luvalla ei sellaista tapahdu.

Iltakymmenen aikoihin tiedon tilanteesta saanut vartiointiliike ehti koulun pihalle noin kymmenessä minuutissa.

Asian vähättely ei käynyt mielessäkään, koska kyse oli erittäin vakavasta asiasta, Rämö huomauttaa.

Pirkanmaalla sijaitsevan kunnan viestinnässä pyrittiin vastaamaan aktiivisesti median kyselyihin ja kiinnostukseen, kuten on tehty, kun on saatu positiivista huomiota, Rämö lisää.

– Mediassa oltiin tästä aiheesta tosi kiinnostuneita. Kun Aamulehti kirjoitti siitä, ja sitten Ylen toimittajat, niin siitä sitten moni muukin tarttui aiheeseen.

Kunnan viestinnässä pidettiin mielessä, että taataan mahdollisimman hyvin työrauha asiaa selvittävälle poliisille.

Siniristilippu keräsi kiitosta

Koulun pihalla esillä olleesta hakaristilipusta oli kuva sosiaalisen median paikallisessa ryhmässä.

Kunnassa oli linjattu, että hakarastilipulle ja siihen liittyville aateasioille ei haluta antaa ylimääräistä näkyvyyttä, mutta asiasta on oltava valmiina keskustelemaan mediassa ja kuntalaisten kanssa niin paljon kuin tarvetta on.

Omaan some-päivitykseensä Rämö laittoi kuvan Suomen lipusta. Kunnanjohtaja sai tilinsä seuraajilta kiitosta siitä, että hän oli lisännyt Suomen lipun some-päivitykseensä.

Kunnassa ei kirjoitettu koulun pihan tapahtumista erillistä tiedotetta. Ajatuksena oli siis se, että ei oma-aloitteisesti edistetä asian näkyvyyttä. Jonkin verran lehdissä näkyi aiheesta kertovien uutisten yhteydessä median arkistoista kaivettuja kuvituskuvia hakaristilipuista, Rämö huomioi.

Yksi palaute oli erilainen kuin muut

Rämö arvioi perjantaina, että viestinnässä oli pärjätty ainakin siihen asti suhteellisen hyvin hankalan ja täysin odottamattoman asian kanssa.

– Saimme kerrottua, että suhtaudumme vakavasti tapahtuneeseen emmekä hyväksy sitä. Irtisanouduimme kyseisestä aatteesta. Saimme kiitettyä, miten kuntalaiset olivat heti puuttuneet tapahtuneeseen. Nämä olivat viestinnälliset kärkemme.

Rämö kertoi, että kuntaan oli saatu perjantaihin mennessä jonkin verran palautteita siitä, miten Lempäälässä oli hoidettu lippukohua. Yksi negatiivinen palaute oli kunnan suuntaan annettu.

– Muut palautteet olivat positiivisia.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä