Hallituksella on budjettiriihessä näytön paikka koulutuslupauksen lunastamisessa, OAJ:n puheenjkohtaja Katarina Murto sanoi. -Mikään hallitusohjelman hyvistä kirjauksissta ei toteudu, jos ei rahoitusta varmisteta. (Näyttökuva OAJ:n videosta)

Opetusalan ammattijärjestö OAJ muistuttaa hallitusta puolueiden koulutuslupauksista ja vaatii riittävää rahoitusta lupausten lunastamiseen.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kiitteli keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa puolueita kiinnostuksesta koulutusta kohtaan ja hallitusohjelmaakin joiltain osin.

Hyvien kirjausten toteuttamiseen tarvitaan riittävä resursointi, Murto muistutti.

Hyvää hallitusohjelmassa on esimerkiksi se, että perusopetusta vahvistetaan ensi vuonna 50 miljoonalla eurolla. Raha tulisi kohdentaa kohdentaa perusopetuksen tasa-arvorahan vakiinnuttamiseen korkeammalle tasolle, OAJ linjaa. Näin olisi mahdollista palkata lisää opettajia ja pienentää opetusryhmien kokoa.

-Myös perusopetuksessa annettavan opetuksen määrää on lisättävä, Murto muistuttaa.

Indeksijarru vastaa 500 opettajan palkkaa

OAJ kritisoi suorasanaisesti hallitusohjelman linjausta kuntien peruspalvelujen valtionosuuksien indeksikorotusten jäädyttämisestä. Kun opetus ja kasvatus on kuntien tärkeintä rootelia soten siirryttyä pois, leikkaus valtionosuuksista heijastuu tärkeimpään tehtävään, Murto muistuttaa.

Rahassa korotuksen jäädytys merkitsee noin 30 miljoonan euron menetystä vuodessa hallituskauden ajan Kuntaliiton arvion mukaan.

OAJ:n mukaan indeksijarru tarkoittaa noin 500 opettajan palkkakustannusten leikkaamista.

-Se tarkoittaa meidän mielestämme suoraa leikkausta koulutuksesta, Murto viittasi indeksikorotuksen perumiseen.

-Voisi sanoa, että tässä on petetty koulutuslupaus, koska kuntien keskeinen tehtävä on nimenomaan opetus ja kasvatus, ja me emme hyväksy tätä indeksileikkausta.

Murto muistuttaa, että kuntien taloudellinen tilanne on melko heikko. Se tarkoittaa väistämättä leikkauksia opetukseen.

-Se voi johtaa opettajien lomautuksiin ja pahimmassa skenaariossa opetuksen keskeyttämiseen. Olen erittäin huolissani, mitä tämä tulee tarkoittamaan. On todella isoista asioista kysymys, mitä panostuksia kunnissa pystytään tekemään opetuksen osalta.

-Nyt ei ole varaa enää leikata resursseja, niitä pitää päinvastoin lisätä, Murto sanoo.

Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen pitää OAJ:n pelkoa indeksijarrun vaikutuksesta aiheellisena.

-Aivan kuten OAJ pelkää, leikkaukset kuntien valtionosuuksiin kohdistuvat suoraan sivistystoimeen, Lehtonen twiittasi.

Työehdot vetovoimatekijäksi?

OAJ antaa kunnille myös sapiskaa siitä, että ne palkkaavat määräaikaisia opettajia, joiden työsuhde katkeaa kesäksi.

Tuoreessa kyselyssä vain noin puolet opettajiksi opiskelevista ja enintään viisi vuotta alalla toimineista arvioi etenevänsä seuraavien viiden vuoden aikana vakinaiseen työsuhteeseen.

– Mikään ei estä kuntia rekrytoimasta määräaikaisia opettajia koko vuodeksi, ei lainsäädäntö eikä sopimukset, Murto muistutti.

Hän esitti myös, että hyvät työehdot opettajille voisivat olla kunnille vetovoimatekijä.

– Haastaisin kuntia, että jos he haluavat saada kelpoisi opettajia, rekrytoisivat koko vuodeksi.

Yhteiskunnan keskusteluilmasto heijastuu kouluissa

Petteri Orpon, kok., hallituksen alkutaival ennen varsinaisen työn aloittamista on ollut myrskyisien mediakeskustelujen sävyttämä. Keskustelua on käyty muun muassa poliitikkojen suhtautumisesta rasismiin.

Katarina Murto muistuttaa, että yhteiskunnalliset keskustelut heijastuvat myös koulumaailmaan.

Oppilaat tulevat kysymään opettajilta rasismista ja yhdenvertaisuudesta aiempaa enemmän, hän ennakoi.

-On päivänselvää, että päättävässä asemassa olevien sanoitus, toiminta, käytös heijastuu myös nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Arviona on, että tämä [julkisuudessa käyty keskustelu] tulee heijastumaan myös kouluissa käytännön arjessa. On todennäköistä, että opiskelijat tulevat esittämään kysymyksiä. Oma vahva viestini aikuisille ja erityisesti poliittisille päättäjille on, että heidän sanoillaan on merkitystä, millaisen esimerkin he antavat yhteiskunnassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä