Kuva: Ville Miettinen
Aleksis Kiven koulun väistötilat.

Jokaisesta koulusta löytyy oppilaita, joilla on sisäilmaan liittyviä oireita. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sisäilmakyselystä, johon on tähän mennessä vastannut yli 60 000 oppilasta. Kysely on tehty yli 450 koulussa yhteensä yli 40 kunnassa.

Vastausten perusteella hengitystieoireita tai  lämpötilaan tai tunkkaiseen ilmaan liittyviä olosuhdehaittoja koetaan suunnilleen saman verran eri kouluissa.

Samankaltaisia havaintoja on tehty kysyttäessä oppilaiden oireista heidän huoltajiltaan.

– Olosuhdehaittojen tai oireiden määrälle ei voida asettaa selkeää rajaa, jolloin rakennuksen korjaustoimiin täytyy ryhtyä, koska olosuhdehaittojen ja oireiden raportointi ei jaa kouluja selkeästi ’’sairaisiin’’ ja ’’terveisiin’’ rakennuksiin, professori Juha Pekkanen sanoo THL:n tiedotteessa.

Tulosten tulkintaa vaikeuttaa myös se, että oireiluun vaikuttavat sisäilman lisäksi erilaiset yksilölliset ja yhteisölliset tekijät. Esimerkiksi työpaikoille tehdyissä kyselyissä on oireissa on havaittu ala- ja ympäristökohtaisia eroja.

THL:n ympärisöterveysyksikkö toteuttaa kouluissa oppilaille suunnattuja sisäilmakyselyjä, joiden avulla voidaan selvittää koettua sisäilman laatua ja oppilaiden oireilua. Kysely on suunnattu kuntien ja kaupunkien käyttöön ja sitä voidaan käyttää yhtenä työvälineenä koulun sisäilmatilanteen kartoittamisessa ja seurannassa.

THL suosittelee, että kysely toteutetaan kaikissa kunnan kouluissa samanaikaisesti. Kyselyjen toteuttamisessa on myös olennaista, että tuloksia voidaan verrata kattavaan vertailuaineistoon.

Vaikka sisäilmaongelmat ovat usein esillä julkisessa keskustelussa, kyselyjen vastausprosentit jäävät usein mataliksi erityisesti silloin, kun niihin vastaavat oppilaiden vanhemmat. Matalat vastausprosentit voivat aiheutua harhaa tuloksiin.

– Kyselyihin vastaavat todennäköisemmin he, jotka oireilevat ja kokevat sisäilman haitalliseksi. THL:n toteuttamaan sisäilmakyselyyn vastaavat oppilaat, jolloin vastausprosentit ovat yleensä varsin hyvällä tasolla, Pekkanen sanoo.

Lue myös:

Puskutraktorille riittää töitä niin Juvalla kuin Vantaallakin – sisäilmaongelmaisiin rakennuksiin etsitään kiivaasti muitakin ratkaisuja

Sisäilmayhdistyksen Mervi Ahola varoittaa kuntia kuntotutkimuksista: Halvalla saa halpaa ja vähän jotain

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä