Kuva: Ville Miettinen
Kirjasto on matalan kynnyksen paikka, jossa tehdään yhä useammn muutakin kuin lainataan kirjoja.

Kirjastot toimivat yhä enemmän matkailupalvelupisteinä ja etätyöpaikkoina matkailusesongin myötä ainakin Lapissa.

Inarin kunnan kirjastotoimenjohtaja Eija Leivo kertoo Kirjastolehdessä, että matkailijat ja kausityöntekijät tulevat kirjaston tiloihin usein käyttämään langatonta verkkoa ja tietokoneita.

Kirjaston eteisen telineessä on Inarin matkailuesitteitä kymmenellä eri kielellä, kuten japaniksi ja kiinaksi.

Lapin matkailu on kasvanut nopeasti ja rikkonut ennätyksiä.

– Kielitaitoa saa käyttää, sanoo Inarin kunnan Ivalon kirjaston asiakaspalvelutiskillä työskentelevä informaatikko Ville-Petteri Jylhä Kirjastolehden haastattelussa.

– Olen jatkuvasti maailmalla ja kun tarvitsen rauhaa, menen kirjastoon, kertoo lehden Inarin kirjastossa tapaama ranskalainen Baptiste Dulaar.

– Olen enimmäkseen turistineuvoja, kuvailee Inarin saamelaiskirjastossa työskentelevä Tuija Jerndahl. Saamelaiskirjasto toimii saamelaisen kulttuurin keskuksessa Sajoksessa, joka jo sinällään on paikallinen nähtävyys ja tapahtumapaikka.

Jerndahl suhtautuu haastattelussa positiivisesti siihen, että turistit käyvät kirjastossa, mutta on kuitenkin miettinyt sitä, että turistien esittämiin kysymyksiin vastaaminen ei ole varsinaista kirjastotyötä.

Lehden mukaan turistit ovat löytäneet kirjastot Lapissa muuallakin kuin Inarissa. Tornionjokilaaksossa esimerkiksi tavataan lohestajia, jotka tekevät välillä etätyöpäiviä kirjastossa.

Kunnan kannattaisi Kirjastolehden mukaan harkita antavansa matkailuneuvonta kirjastolle, joka on turistillekin matalan kynnyksen paikka. Kirjastot ovat monella paikkakunnalla auki vielä silloin, kun moni muu paikka on sulkenut ovensa.

Turistien lisäksi kasvava mökkiasukkaitten määrä tuo kirjastoihin uusia kävijöitä.

Usein ensimmäinen ja ainoa kunnan työntekijä, jonka turisti kohtaa, on kirjaston työntekijä. Kirjasto onkin usein ainoa linkki kunnan ja turistin välissä, lehti kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*