Janakkalan ja Joroisten kuntien sekä Seinäjoen kaupungin edustajat olivat juhlatuulella Suomen liikkuvin kunta -finalisteina viime vuonna Urheilugaalassa. (Kuva: Selina Sassila)

Suomen liikkuvin kunta -kilpailun ilmoittautumisaika on edennyt loppusuoralle.

– Vielä on syyskuu aikaa ilmoittautua mukaan, Kuntaliiton liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija Mari Ahonen-Walker kertoo.

Ilmoittautumisaika alkoi 15.6.

– Kilpailu järjestetään viidennen kerran. Aiemmilla kerroilla kilpailuun on osallistunut yhteensä 144 kuntaa. Kaksi kuntaa on osallistunut jokaisella aikaisemmalla kerralla. Ja joka kerta hakijoiden joukossa on ollut uusia kuntia.

MainosTilanne näyttää lupaavalta tälläkin kertaa.

– Prosessissa on ollut mukavasti kuntia ja mielellään otamme lisää hakemuksia vastaan.

Suurennuslasi laajalla alueella

Kilpailussa haetaan kuntalaisten liikunta- ja liikkumismahdollisuuksia laaja-alaisesti edistänyttä kuntaa. Kilpailu on osa valtakunnallisen Urheilugaalan virallisia palkintoluokkia ja sen järjestää Kuntaliitto yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Vuoden 2022 kilpailun teemana ovat monimuotoiset liikunnan ja liikkumisen olosuhteet. Tässä teeman mukaisessa tarkastelussa ei katsota pelkästään ulko- ja lähiliikuntapaikkoja tai liikunta- ja urheilukenttiä ja -halleja, vaikka kokonaisuudessa onkin mukana myös erilaiset lajityypilliset olosuhteet.

– Tarkastelemme laajasti liikkumista tukevia yhdyskuntarakenteita. Olosuhteista haetaan monimuotoisuutta, luontoympäristöstä rakennettuun ympäristöön.

– Kunnat huolehtivat esimerkiksi luonto-, ulkoilu- ja virkistysalueista, Ahonen-Walker huomauttaa.

Kunnilla on myös velvoitteensa kuntalaisten liikunnallisen elämäntavan edistämiseen. Siinä yhteydessä on hyvä ottaa huomioon tavanomaista vähemmän liikkuvien kuntalaisten näkökulmat, Mari Ahonen-Walker jatkaa.

Joroinen sai tärkeän tunnustuksen

Kilpailun avulla nostetaan esiin hyviä käytäntöjä kuntakentälle jaettavaksi. Kilpailu on avoin, maksuton ja tarkoitettu kaikille kunnille. Kilpailun kolme finalistia julkaistaan joulukuussa ja voittaja palkitaan UNO-pokaalilla Urheilugaalassa tammikuussa 2023.

Mukaan kilpailuun pääsee täyttämällä esimerkiksi Kuntaliiton sivujen kautta löytyvän ilmoittautumislomakkeen.

Suomen liikkuvin kunta 2021 oli Joroinen. Lopullisen valinnan Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi teki Urheilugaalan raati, johon kuuluu yli 300 yhteiskunnan eri alojen edustajaa ympäri Suomen.

Pohjois-Savossa sijaitseva Joroinen sai kiitosta liikuntamyönteisenä kuntana, joka tarjoaa kuntalaisilleen monipuoliset ja hyvin hoidetut liikuntapaikat sekä liikunnanohjausta kaiken ikäisille.

Noin 4 600 asukkaan kunnan arvioitiin olevan hyvä esimerkki pienen kunnan resurssiviisaasta, mutta kuntalaisten hyvinvointia lisäävästä toiminnasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*