Kirjastojen maksullisuus ei ole koskaan saanut merkittävää kannatusta. Kuva: S. Eloranta

Kirjastoseura ihmettelee Yleisradion vaalikoneessa olevaa kysymystä kirjastojen maksullisuudesta. Uusi kirjastolaki on juuri tullut voimaan ja siinä kirjastot säädetään maksuttomiksi. Kirjastojen maksullisuudesta on ajoittain noussut keskustelu, muun muassa nykyisen tasavallan presidentin Sauli Niinistön aikanaan pohdiskeltua asiaa ääneen. Maksullisuus ei kuitenkaan missään vaiheessa ole saanut mainittavaa kannatusta.

Aihe on nostattanut laajan keskustelun Kirjastoseuran Facebook-sivulla.

Keskustelussa muistutetaan, että kirjastojen maksuista päättäminen ei ole kuntien vallassa.

Myös opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., on siihen osallistunut.

Mainos– Juuri uudistettu kirjastolaki vahvistaa kirjastojen maksuttomuutta entisestään, kun varausmaksut poistuivat, hän kommentoi.

 

Kirjastot haluavat osansa vaalihuomiosta

 

Kirjastoseura haluaa nostaa kirjastot vaalikeskusteluun ja houkuttelee ehdokkaita ilmoittautumaan kirjastojen puolelle.

– Kirjasto on ajankohtainen kuntavaaleissa. Kunnissa ruokitaan tai ruoskitaan kirjastoja, koska suurin osa yleisten kirjastojen rahoituksesta tulee kunnan kirstusta, sanoo Kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno.

Hän tarjoaa kirjastojärjestöjen yhteistä kampanjaa iloiseksi ja luovaksi vastapainoksi sote-uudistuksen ja talousnäkymien aiheuttamalla huolelle.

Kampanjassa pyydetään ehdokkaita sitoutumaan kirjastopalveluiden kehittämiseen ja alan ammattilaisten   palkkojen turvaamiseen.

Kampanjassa muistutetaan kirjastojen suuresta suosiosta ja pienestä osuudesta kuntien menoissa. Mukana on myös toive, että kuntapäättäjillä on enemmän aikaa kirjastojen asioille kun sote-asiat siirtyvät pois kunnilta.

Puolustajille näkyvyyttä

Kirjastoseura lupaa nostaa esille kirjastojen puolelle asettuvia ehdokkaita omissa some-kanavissaan.

Osana kampanjaa tarjotaan logoa, jonka ehdokkaat ja muutkin kirjastojen puolella olevat voivat liittää Facebook-profiiliinsa.

Kirjastoseuranlisäksi kampanjassa ovat mukana ammattiliitot, STTK-lainen Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ja Akavaan kuuluva Kuntien asiantuntijat ry Kumula sekä Finlands Svenska Biblioteksförening.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*