Stadin ammattiopistossa opiskeleva Muhtedi Al-mehsen aikoo perustaa veljiensä kanssa rakennusalan yrityksen, kun talonrakentajan tutkinto on suoritettu. (Kuva: Ville Miettinen)

Kun Helsinki pistää uusiksi kotouttamisen mallinsa, yksi toimintaa ohjaavista päämääristä on ammattitutkinnon saaminen maahanmuuttajille.

Tällä hetkellä vain noin puolella maahanmuuttajista on ammattitutkinto. Tutkinnon puuttuminen voi jättää henkilön haavoittuvaan asemaan työmarkkinoilla.

Jo tänä keväänä käyntiin polkaistavassa osaamiskeskus-pilotissa Helsinki pyrkii tarjoamaan ”yhdeltä luukulta” mm. kieliopinnot ja ammattikoulutuksen.

Pilotissa mukana oleva Stadin ammattiopisto kouluttaa jo nyt paljon maahanmuuttajataustaisia ammattiin. Monet aikovat tutkinnon suoritettuaan yrittäjäksi.

Yksi heistä on talonrakentajaksi opiskeleva Muhtedi Al-mehsen. Suomessa syntyneen Al-mehsenin suku on Irakista. Hän aikoo tutkinnon saatuaan pistää rakennusalan yrityksen pystyyn kolmen veljensä kanssa.

– Koulussa olemme saaneet muun muassa opetusta lakiasioissa. Yrittäjyysopettaja on tosi hyvä, Al-Mehsen sanoo.

Kaverin esimerkki innostaa

Esimerkiksi Stadin ammattiopistossa kone- ja rakennusalaa opiskeleville yrittäjyyden perusteiden opiskelu on ollut pakollista viime syksystä lähtien.

Samalla kiinnostus yrittäjyyteen on noussut huimasti, kertoo yrittäjyysopetuksesta vastaava lehtori Tapio Pietilä.

– Se on lisännyt aktiivisuutta osallistua myös syventäville kursseille.

Kurssit toteutetaan yleensä yhden päivän intensiivikurssina aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Oppilaiden kanssa käydään läpi yritystoiminnan käynnistämisen periaatteet, perustetaan virtuaaliyrityksiä, pohditaan liikeideaa, analysoidaan riskejä ja mahdollisuuksia.

Vapaaehtoisissa syventävissä opinnoissa käydään läpi mm. kannattavuuksia ja tarvelaskelmia. Jotkut jatkavat ammatilliseen yrittäjyysnäyttöön saakka, jolloin opetellaan yrityksen rekisteröinti, haetaan oikeita urakoita, tehdään sopimustarjouksia – ja voidaan ansaita rahaa.

– Se on äärettömän motivoiva käytäntö. Raha motivoi, ja nuoret näkevät mitä rakennusalan touhu on. Lisäksi nuoret tekevät konkreettisen projektin, joka käy ammatillisesta näytöstä. Ei siis olla vain työssä oppimassa, Pietilä sanoo.

Pietilä kehuu maahanmuuttajien asennoitumista opiskeluun ja yrittäjyyteen.

– He ymmärtävät erittäin hyvin, että käytännöllisesti katsoen se on ainoa tapa päästä yhteiskuntaan kiinni. Kannattaa asennoitua niin, että tulee toimimaan yrittäjänä.

– Opettaja voi paasata mitä vaan, mutta kun oppilaat näkevät, että kaveri omasta porukasta tekee näin ja pyrkii yrittäjäksi noin, esimerkki rohkaisee lähtemään itsekin mukaan.

Al-mehseniä Pietilä pitää tyypillisenä esimerkkinä oppilaasta, joka tulee kouluun suunnittelemaan yritystoimintaa ja suunnittelee yrityksensä pitkälle.

– Heidän kanssaan luodaan yrityksen koko konsepti. He ovat jo tehneet päätöksen aloittaa yritystoimintaa.

Kunta.tv: Helsinki haluaa maahanmuuttajille tutkinnon:

Aiemmin aiheesta:

Helsinki haluaa mullistaa kotouttamisen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*