Kunnissa on valtavasti voimaa ja osaamista, jotka pitää saada käyttöön kuntien menestymisen edistämiseksi. Oulun Kuntapäivillä esitelty  Osaava Kunta -tutkimus perustuu kuntajohtajille ja valtuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajille tehtyyn kyselyyn. Tutkimuksen tieteellinen johtaja, professori Jari Stenvall sanoo, että kuntien kehittäminen ja menestyminen eivät ole riippuvaisia ylhäältä tulevista määräyksistä ja linjauksista, kunnan olosuhdetekijöistä tai rakenteellisista uudistuksista.

Kuntien menestymiseen vaikuttaa se, mitä kunkin kunnan toimijat yhdessä haluavat tehdä, sekä se, minkälaista osaamista kunnassa on, ja miten sitä osataan hyödyntää.
 
Stenvall arvioi, että kuntien sisäistä vuorovaikutusta ja professioita tulee vahvistaa. Kaiken toiminnan on perustuttava vahvaan intohimoon ja haluun vaikuttaa yhteiskunnan kehittymiseen. Sen sijaan, että noudatetaan laajasti rutiineja ja sääntjöjä, tulisi nostaa esille ideoita ja paikallista osaamista.

Stenvall määrittele kuntien nykyisen toimintatavan hallintokeskeiseksi. Laaja julkinen keskustelu koskee tällä erää sitä, että kunnat eivät kykene ratkomaan ongelmia tai kehittämään toimintaansa. Ne on leimattu kykenemättömiksi. Monentasoinen syyllistäminen on yleistä.

Tutkija Sini Sallinen Kuntaliitosta sanoo, että kunnat ovat tosiasiassa vaikeiden haasteiden edessä, ja haasteet ovat syy-seuraus -suhteiltaan vaikeasti hahmotettavissa. Paikalliset toimijat ovat kuitenkin kykeneviä yhdessä löytämään juuri heidän kuntaansa sopivia kestäviä ratkaisuja ja ratkaisemaan moniulotteisia haasteita.

Stenvallin arvion mukaan paikallistason toimijoilla on paras kokemus ja osaaminen oman kuntansa  ratkaisujen tekemiseen. Kuntalaisilla, yrittäjillä, puolueilla, luottamushenkilöillä, viranhaltijoilla ja työntekijöillä sekä kolmannen sektorin toimijoilla on menestymisen kannalta riittävä tieto, kokemus ja osaaminen, Jari Stenvall sanoo.

Oulun kuntapäiville on kokoontunut lähes tuhat kuntien viranhaltijaa ja luottamushenkilöä valtuustokauden tärkeimpään kunta-alan kokoukseen. Kuntaliiton uusi valtuusto valitaan huomenna keskiviikkona.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoto kommentoi tutkimusta toivomuksella, että kuntien ja valtion vallanjakoon tarvitaan selkeyttä; että ne pyrkisivät samaan suuntaan.

Alustavia tuloksia Osaava Kunta -tutkimuksesta otsikolla "Yhteistyö ja osaaminen takaavat kunnan menestyksen"  osoitteessa Kunnat.net.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä