Kuntaa odottava muutos vaatii "hemmetin hyvät johtajat", korosti Anna Munsterhjelm (oik.). (Kuva: Ville Miettinen)

Kunta- ja kehitysministeri Anu Vehviläinen, kesk., kertoi Kuntamarkkinoilla aikoinaan hakeutuneensa Joensuun yliopistoon opiskelemaan, koska Joensuu oli rockyhtye Hassisen koneen kotikaupunki.

Yleisöä hymyilyttänyt paljastus oli Vehviläisen käyttämä esimerkki alueiden vetovoimatekijöistä ja niiden vaikutuksista.

Vehviläinen osallistui paneelikeskusteluun, jossa käsiteltiin tulevaisuuden kuntaa; millaiseksi kunta muodostuu sote- ja maakuntauudistuksen seurauksena ja mitkä ovat kunnan elossapysymisen mahdollisuudet.

Mukana Nuva ry:n puheenjohtajan Kimi Uosukaisen vetämässä keskustelussa olivat Vehviläisen lisäksi RKP:n kansanedustaja Thomas Blomqvist, Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko ja Suomen Partiolaiset ry:n puheenjohtaja Anna Munsterhjelm.

Vehviläinen korosti, että kunnan selviytymiselle oleellisen tärkeää on halu uudistua, verkoistoituminen ja yhteistyö, oman vision löytäminen ja siihen sitoutuminen, kokeilut ja innovaatiot sekä osallistamisen radikaali uudistaminen.

– Ei riitä että käydään neljän vuoden välein äänestämässä – pitää olla mahdollisuuksia vaikuttaa konkreettisesti. Käyttäjän äänen pitää kuulua huomattavasti paremmin, Vehviläinen painotti.

Rantakokko muistutti että vaikka hallituksen linjaus osallistamisesta on hyvä, pelkällä osallistamisella ei elä.

Rantakokko peräänkuulutti selkeää roolijakoa.

– Pitäisi määritellä tarkasti, mikä oikeuttaa kunnan olemassaolon. Perustehtävät on määriteltävä, Rantakokko sanoi.

– Pitäisi myös määrittää, mitä tehtäviä maakunnille ei siirry.

Munsterhjelm muistutti pätevän johtajuuden merkityksestä. Hänen mukaansa kuntauudistuksessa pitää ensimmäiseksi pistää epäpätevät johtajat vaihtoon.

– Muutos vaatii hemmetin hyvät johtajat, Munsterhjelm sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*