Kuva: Liisa Takala
Minna Karhunen toivoo, että Kuntaliitossa oleva asiantuntemus nousee paremmin esiin.

Sote- ja maakuntauudistus muuttaa kuntakenttää, mutta kenttä on joka tapauksessa jo nyt murroksessa, katsoo Ylen Ykkösaamun haastattelema Kuntaliiton tuleva toimitusjohtaja Minna Karhunen. Hän viittaasi kuntien eriytymiseen, joka vaikeuttaa myös Kuntaliiton työtä kuntien edunvalvonnassa.

Edunvalvonta liittyy myös Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren pohdiskeluun siitä, kannattaako Helsingin olla Kuntaliiton jäsen.

Karhunen kertoo keskustelleensa asiasta Vapaavuoren kanssa. Keskustelussa oli todettu, että katsotaan asiaa rauhassa. Karhunen kertoo, että Helsinki on yksi suurimpia Kuntaliiton palvelujen käyttäjiä. Hänen mukaansa kunnat tarvitsevat yhteisen äänen.

Karhunen myöntää ymmärtävänsä, että edunvalvonta herättää keskustelua. Kuntaliittokaan ei ole saanut kaikkia tavoitteitaan läpi sote-uudistuksessa.

MainosHän muistuttaa, että suurilla kaupungeilla on Kuntaliitossa eniten valtaa ja kehottaa niitä käyttämään sitä.

Karhunen nostaa esiin Kuntaliiton asiantuntemuksen ja toivoo sille enemmän näkyvyyttä.

Huomiota ja aikaa hyvinvointiin

Karhunen muistuttaa, että sote-uudistuksen jälkeen kunnissa on aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä hyvinvointiin liittyviin asioihin, jotka nykyisin ovat jääneet mittavien sosiaali- ja terveyspalvelujen varjoon. Kunnissa voidaan keskittyä enemmän hyvinvointiin, liikunta- ja kulttuuripalveluihin sekä myös kasvatus- ja koulutusasioihin.

MainosKarhunen nosti esiin myös elinvoiman kehittämisen, jolle sote-asioiden siirtymisen jälkeen jäisi enemmän aikaa.

Tulevaisuuden kunnan Ylen haastattelema Karhunen näkee edelleen ihmisten lähiyhteisönä, joka toivottavasti voidaan nykyistä paremmin.

Karhunen näkee tulevaisuudenkunnan nykyistä monikulttuurisempana ja moniäänisempänä.

Poliittinen mandaatti sopii

Karhunen näkee Kuntaliiton johtajien poliittiset mandaatit perusteltuina. Hänen mukaansa edunvlvonnassa pitää turvata se, että erilaiset näkemykset tulevat esiin. Hänen mukaansa ryhmien sisällä pitää sitten varmistaa valittavien asiantuntemus.

Kokoomuslainen Karhunen valittiin tehtävään kokoomuksen mandaatilla, mutta poikkeuksellisesti muiden puolueiden äänillä. Kokoomuksen om ehdokas oli kansanedustaja Harri Jaskari.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Totta. Syrjäseuduilla väestö vähenee, mutta tehtävät pysyvät. Sen vuoksi tarvitaan “LEX-Rautavaara” eli erityislaki, jossa määritellään lähipalvelut harvaanasutuille ja pitkien välimatkojen kunnille, syrjäisyyslisän ollessa 140. Näin turvataan arkielämän lähipalvelut.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*