Jyrki Kataisen erityisesti kuntapäättäjille suunnattu keynote-puhe avasi Kuntamarkkinoiden torstaipäivän.

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen puhui Kuntamarkkinoilla päätöksenteosta, muutosjohtamisesta ja  kestävän kehityksen innovaatioista poikkeuksellisessa ajassa. Entisestä on hänen mukaansa siirrytty vääjäämättä eteenpäin, ja monessa kunnassa onkin nyt ajankohtaista pohtia, mitä ne ovat pakotettuja tekemään toisin ja mitä ne toisaalta haluavat uudistaa koronakriisin elpymisvaiheessa.

Katainen totesi torstain avauspuheessaan, että “pakko on hyvä konsultti” – Muutos voi tuoda mukanaan myös asioita, jotka tuovat mukanaan parempia tilanteita ja toimintatapoja, kuin osattiin edes kuvitella.

– Mikään voima maailmassa ei pakota meitä palaamaan lähtöruutuun, kun tarkoitus on mennä eteenpäin.

Katainen totesi ymmärtävänsä kuntien olevan nyt ahtaassa raossa kriisin ja päällekaatuvien asioiden keskellä, koska on itsekin työskennellyt päättäjänä talouskriisin aikana.

– Moni kuntapäättäjä ajattelee, että ei tässä nyt oikein pysty olemaan luova, tai keskittymään mihinkään uusiin systeemisiin muutoksiin kun ei kunnolla selviä edes lakisääteisistä tehtävistä. 

Suomalaiset kunnat edelläkävijöinä 

Katainen kuitenkin uskoo, että Suomessa on joukko kuntia, joissa myös koronakriisin keskellä on resursseja ja mahdollisuuksia toimia edelläkävijöinä. Esimerkiksi uusista toimintatavoista hän nosti digiloikan ja kuntien hiilineutraaliustavoitteet.

Katainen kiitteli, kuinka koronakriisin myötä kunnissa on ryhdytty kunnianhimoisesti rakentamaan uusia digitaalisia palveluita merkittävän nopealla tahdilla. Hänen mukaansa suomalainen digiloikka ei tapahtuisi ilman kuntia, jotka usein ovat päätöksenteossaan valtionhallintoa ketterämpiä muutoksentekijöitä. 

– Meillä on tällä hetkellä digitaalisesti osaavampi ja kokeneempi väestö kuin vielä muutama kuukausi sitten. Tällaisen osaamisruiskeen aikaansaaminen olisi normaalioloissa ottanut useita vuosia. 

Katainen kiitteli puheessaan myös suomalaiskuntien kunnianhimoisia hiilineutraalisuustavoitteita. Hän muistutti, että kun 50 suurinta kuntaa pääsee tavoitteeseensa, jopa kolmasosa koko valtakunnan hiilineutraalisuustavoitteesta on saavutettu. 

Yhdeksi keskeiseksi maailmantalouden trendiksi Katainen nimesi kiertotalouden. Kunnalle yksi konkreettinen keino edistää kiertotaloutta omassa toiminnassaan on hänen mukaansa erityisesti julkisten hankintojen avulla. 

– Kunnat, jotka ovat mukana tukemassa kiertotalouden toteutumista omassa toiminnassaan ja elinkeinopolitiikan kautta, ovat maailmantalouden vedon keskiössä. 

Tolkkua ja malttia kuntavaaleihin

Puheenvuoronsa loppupuoliskolla Katainen syventyi ensi kevään kuntavaaleihin. Katainen toivoi, että kevään vaaleista tulisi “maltillisten ja tolkullisten suomalaisten vallankumous”.  

– Kuntien rooli kansanvallan perustasona, hyvinvointiyhteiskunnan palvelujärjestänä ja elinkeinopolitiikan toimijana on niin arvokas, että se edellyttä arvokkaasti käytyjä vaaleja ja sen mukaisesti valittuja pättäjiä. 

Katainen muistutti, ettei kuntapäätöksenteossa ole olemassa helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja. Liiallisen mustavalkoinen retoriikka ja kovaääninen vastakkainasettelu eivät hänen mukaansa vie asioita kunnissa eteenpäin.

– Totta kai päätöksentekijän pitää uskaltaa puhua, mutta aggressiivisuudessa tai ihmisten halveksimisessa ei ole mitään rohkeaa, se on yksinkertaisesti huonoa käytöstä. 

Katainen toivoikin, että tulevissa vaaleissa kuntapäättäjiksi valikoituu ihmisiä, jotka innostuvat ja ottavat vastuuta myös vaikeista ja “tylsistä” asioista.

– Todellista rohkeutta ja vastuunkantoa kuntapäätöksenteossa on, että uskaltaa tässä ajassa tehdä epätäydellisiä ratkaisuja.

Katso Jyrki Kataisen keynote-puhe ja haastattelu Kunta.tv:stä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yksi niitä vastenmielisimpiä olioita joita maa päällään kantaa.

    Sinä tulevana päivänä kun Suomeen perustetaan totuuskomissio, tuo olio ohjataan saamaan palkintonsa minkä on aivan henkilökohtaisesti teoillaan ansainnut.

  2. Epätäydellisiä ratkaisuja? Siis huonoja ratkaisuja? Kuka näitä haluaa tehdä?Kokoomuslaiset?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä