Kaupunginjohtaja Stina Mattilan mukaan säästöjä on vuosi vuodelta vaikeampi löytää talousarvioon.

Outi Airola, teksti
Päivi Karjalainen, kuvat

Tänään perjantaina oman talousarvioesityksen esitteli Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila. Hän elää samassa todellisuudessa kuin muutkin Suomen kunnat: tuloveroprosenttia olisi nostettava, jos mielii päästä edes nollille.

– Näimme jo edellisen vuoden syksyllä, että kuntatalous heikkenee. Lähdimme jo alkuvuodesta tekemään talousohjelmaa, joka sisälsi säästöjä ja tiukan talouskurin, kertoo Mattila.

Keväällä poliittiset päättäjät löivät pöytään kovat rätingit: vähintään nollille pitää päästä eikä veronkorotuksia saa tulla. Tuon kevään talousarvioraamin jälkeen moni asia muuttui.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kustannukset ja korot nousivat, yhteisövero, tuloverot ja valtionosuudet vähenivät. Ajatus budjetista ilman veronkorotusta alkoi näyttää mahdottomalta.

Tänään esitellyssä talousarviossa Kokkolan tuloveroprosentti nousisi 0,5 prosenttiyksikköä. Sen ja pitkähkön leikkauslistan kaupunginjohtaja esitteli syvän huokauksen kera. Tällä päästäisiin lähes nollille.

– Olen kahdeksan vuotta tehnyt budjetteja ja tiedän, että exceliin ne on helppo tehdä. Mutta niiden kanssa pitää myös elää koko vuosi, kaikki 365 päivää.

Kokkolan kaupungin talousarvioinfossa olivat muun muassa mukana kuvassa vasemmalta lukien Ronnie Djupsund (opetus- ja kasvatusjohtaja), Kai Kytölaakso (varhaiskasvatuspalvelujen johtaja), Nina Kujala (kaupunkiympäristöjohtaja), Ben Weizmann (hallintojohtaja) sekä Minna Väisänen (vesilaitosjohtaja).

Talousarvio ei ole hetken tuote

Keväällä ajatus oli, että neljän miljoonan leikkauksilla päästään lähelle nollaa. Tältä näytti vielä syyskuussa, jolloin kaupunginjohtaja joukkoineen teki korjausliikkeen: tarvitaan vielä noin kolmen miljoonan säästöt.

– Talousarvion teko lähtee liikkeelle kevättalvella, jolloin jokainen esimies ja vastuuhenkilö antaa panoksensa budjettiin. Katsotaan strategiaa ja sen rinnalla talousohjelmaa, pohditaan isoimmat investoinnit, selvitetään ja priorisoidaan se, mikä on välttämätöntä.

Eräänlainen huipennus koetaan toukokuussa, kun talousarvioraami lyödään lukkoon kaupunginhallituksessa.

– Siellä käydään arvokeskustelua, isketään kiinni virstanpylväät ja mennään taas omiin kammioihin tekemään budjetteja.

Haasteita tuo talousohjelma, joka pitää säästöineen saada seuraavan kolmen vuoden budjetteihin. Samalla tapaa tietyt investoinnit on pakko saada eteenpäin, kun puhutaan kouluista, päiväkodeista tai muista lakisääteisistä hankkeista.

Varhaiskasvatuspalvelujen johtaja Kai Kytölaakso ja kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala tietävät Kokkolan haastavan taloustilanteen vaikuttavan moneen asiaan.

Syksyllä pahin rutistus

Kevät menee laskutikkua pyöritellessä ja numeroita siirrellessä. Syksyllä kukin johtava virkamies vie omat esityksensä lautakuntiin, joissa alkaa kiistely siitä, mihin satsataan ja mistä leikataan. Viime vuosina jälkimmäinen keskustelu on ollut yleisempää.

– Kun lautakunnista alkaa tipahdella esityksiä kaupunginjohtajan pöydälle, silloin ryhdymme   talousjohtajan ja hallintojohtajan kanssa suunnittelemaan, miten tavoitteeseen päästään.

Parisataasivuinen talouskirja syntyy siis osin toiveista, osin todellisuudesta. Todellisuus tappaa toiveet siinä kohdin, kun päättäjät ovat linjanneet tiukasta talouskurista.

Syksyllä vääntö on päivittäistä ratkaisujen hakemista, keskustelua, kompromisseja ja taas laskemista.

– Syyskuun aikana ei tarvitse puhua muusta kuin talousarviosta. Kun talous on tiukalla, kaikkien fokus on keskittynyt siihen, miten selvitään kaupunginhallituksen asettamasta raamista.

Ja miten talousraamista selvitään…?

Tänään 11. lokakuuta kaupunginjohtajan talousarvioesitys on erilainen kuin päättäjien toukokuussa asettama raami. Siinä on säästöjä kolme miljoonaa enemmän kuin kevään raamissa. Siinä on myös kielletty hedelmä: tuloveroprosentin korottaminen.

– Mukana on toistasataa erilaista säästökohdetta, jotka toteuttamalla voidaan päästä vähän nollan yläpuolelle. Siitä huolimatta veroja on korotettava, toteaa Mattila.

Tänä vuonna talousarvion käsittelyssä on vielä yksi vaikeuskerroin. Lähestyvät kuntavaalit tekevät päättämisen entistä vaikeammaksi. Yksikään poliitikko ei mielellään karsi eikä leikkaa itselleen tärkeistä asioista, kun vaalit ovat tulossa.

– Kyllähän se huomaa ja aistii, että nyt tehdään vaalibudjettia. Tietty sähköistys on jo ilmassa, hymyilee Mattila.

Toki keskusteluun on toinenkin syy. Karsintalistalla on harkinnanvaraisia avustuksia ja leikkauksia muun muassa kuntalisään, erilaisia kuntalaisten arkeen vaikuttavia asioita.

– Säästäminen ja leikkaaminen vaikeutuu, koska enää ei ole mistä leikata. Kaikki toimenpiteet ihan varmasti näkyvät kaupunkilaisten palvelujen kohdalla, tietää kaupunginjohtaja.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*