Kristiina Tikkala katsoo joutuneensa ajojahdin kohteeksi. (Kuva: Petra Kannisto)

Kolarin kunnanvaltuusto erotti keskiviikkona kunnanhallituksen esityksen mukaisesti kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan tehtävästään.

Päätös syntyi äänestyksessä äänin 13-8.

Kunnanhallituksen esitys voitti valtuustossa tehdyn esityksen, että Tikkalaa ei erotettaisi. Esityksen teki Orvo Vaattovaara, vas., joka vastusti Tikkalan erottamista myös kunnanhallituksessa.

Vaattovaaran mukaan Tikkalan virkasuhdetta ei olisi pitänyt päättää, koska perustelut eivät olleet riittäviä.

– Lisäksi työnantaja on syyllistynyt useisiin asiavirheisiin prosessin aikana, vastaesityksessä todettiin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Helena Kaikkonen-Tiensuu, kesk., kertoi valtuustokeskustelussa keskiviikkona Tikkalan kanssa menetellyn Kuntaliiton lakimiesten ohjeistuksen mukaisesti.

Kunnanhallituksen kokousmateriaaliin on kirjattu tarkasti useita kunnanjohtajan laiminlyöntejä työtehtäviin liittyen. Prosessiin liittyen kunta oli varannut kunnanjohtajalle viranhaltijalain 43 §:n mukaisen tilaisuuden tulla kuulluksi virkasuhteen päättämisen syistä perusteluineen. Tikkalan pyynnöstä kuuleminen suoritettiin kokonaan kirjallisena. Vastineessaan Kristiina Tikkala kiisti erottamisaikeet perusteettomina.

Tikkala aloitti Kolarissa tammikuussa 2019. Kaikkonen-Tiensuun mukaan toimialajohtajilta oli tullut viestiä heikentyneestä luottamuksesta ensimmäisen kerran syksyllä 2019.

Mainos– Tehtävien laiminlyöntiä ja henkilöstöön kohdistuvan epäasiallisen käyttäytymisen takia työnantajan näkemys on, että Tikkalan toiminta kunnanjohtajana uhkaa halvaannuttaa koko kunnan toiminnan ja pahimmillaan vaarantaa muiden kunnanviraston työntekijöiden ja viranhaltijoiden terveyden, Kaikkonen-Tiensuu sanoi puheenvuorossaan valtuustossa keskiviikkona.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Helena Kaikkonen-Tiensuun, kesk., (kuvassa etualalla) mukaan luottamuspula Tikkalaan uhkaa koko kunnan toimintaa. (Näyttökuva valtuuston kokouksen videolähetyksestä)

Tikkalan asema on ollut tuulinen viime talvesta alkaen.

Tikkala itse kiistänyt irtisanomisen perusteet.

– Kyseessä on henkilöön kohdistuva ajojahti, jonka kierrokset vain kovenevat. Mikä on ajojahdin syy, sitä minä voin vain arvailla, Tikkala sanoi kaksi viikkoa sitten.

Kolarin valtuusto totesi 6. huhtikuuta äänin 13–8, että Tikkala ei nauti kunnan päättäjien luottamusta. Tikkalalle tarjottiin sen jälkeen mahdollisuutta irtisanoutumiseen, jolloin hänellä olisi ollut oikeus johtajasopimuksen mukaiseen erorahaan. Tikkala ei hyväksynyt hänelle tarjottua erosopimusta määräaikana.

Toukokuussa Kolarin kunnanhallitus päätti äänin 4–3 viedä kunnanjohtaja Kristiina Tikkalan irtisanomista eteenpäin kunnallisen viranhaltijalain nojalla. Kesäkuussa Tikkala sai kirjallisen varoituksen tehtäviensä hoitamisen laiminlyömisestä ja epäasiannukaisesta käyttäytymisestä.

Kaikki erottamista vastustaneet ilmoittivat jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen.

Kristiina Tikkalan ja muiden Lapissa vastatuuleen joutuneiden kunnanjohtajien tilanteesta lisää syyskuun Kuntalehdessä, jonka digiversio on vapaasti luettavissa. Juttuun pääset tästä.

Aiheesta aiemmin:

Kolarin Tikkalan erottamista esitetään äänin 4-3

Irtisanominen uhkaa jälleemn Kolarin kunnanjohtajaa – Tikkala katsoo joutuneensa ajojahdin kohteeksi

Kolarin kunnanjohtaja sai kirjallisen varoituksen

Tikkalan erottaminen etenee Kolarissa äänin 4-3

Kolarin kunnanhallitus antoi Tikkalallle jatkoaikaa erosopimuksen hyväksymiseen

Kolari aikoo erottaa Tikkalan viranhaltijalain perusteella

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. 13-8? Eikös kunnanjohtajan erottamiseen tarvita 2/3 äänten enemmistö?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*