Kuva: Seppo Haavisto
Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen toivoo virkamiesten huolehtivan palautumisesta raskaan vuoden jälkeen. Kuvassa etualalla nykyään Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtajana toimiva Marjukka Manninen.

Ei töitä kotona eikä työpaikalla, ei edes sosiaalisessa mediassa. Näin ohjeistaa Juuan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Ruokolainen, kesk., kunnanjohtaja Markus Hirvosta.

Hirvonen kirjoitti blogissaan Juuan päätöksenteon vuodesta 2018. Vuosi on ollut rankka virkamiehille ja päätöksentekijöille, koska päätettävänä on ollut runsaasti kunnan tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita, kenties suurimpana niistä kouluinvestointi.

– Kun rahat ovat vähissä, on todella jouduttu uhraamaan työaikaa, että saadaan kustannustehokas ja toimiva koulu. Se on ollut suurin työllistäjä virkamiehille, Ruokolainen kertoo Kuntalehdelle.

Suuret valmistelutyöt ovat vaatineet työntekijöiltä aikaa, sitkeyttä, uutta ajattelua, ylitöitä ja neuvottelutaitoja, Hirvonen kirjoittaa blogissaan. Hyvästä, raskaasta työstä johtuen hän myös ohjeisti johtoryhmää pitämään jouluna ihan oikeaa lomaa.

– Töiden tekeminen kotona ei ole sallittua. Kovana liikkujana tiedän, että kova suoritus vaatii huolellisen palautumisen. Tämä pätee erityisesti aivoihin, joten tämän työpiikin jälkeen on jouluna levon aika.

Keskiviikkona vuoden viimeisessä kunnanvaltuuston kokouksessa samanlaisen käskyn sai Hirvonen itse esimieheltään, kunnanhallituksen puheenjohtaja Ruokolaiselta.

Ruokolaisen mukaan myös kunnanjohtajan vuosi on ollut paljon odotettua rankempi.

– Samoilla perusteilla määräsin hänelle, että töitä ei sitten tehdä jouluna eikä välipäivinä. Hän on tehnyt tosi pitkiä päiviä.

– Kun siirryimme Siun soteen vuoden alussa, oli käsitys että kunnanjohtajan pystyy keskittymään kunnan ydintoimintojen kehittämiseen. Onkin käynyt toisin. Edelleen edunvalvonta on vaatinut tavattomasti työpanosta kunnanjohtajalta.

Hirvonen tunnetaan myös siitä, että hän tuo aktiivisesti Juuan asioita esille sosiaalisessa mediassa. Tätä Ruokolaisen ”määräys” ei vielä keskiviikkona koskenut. Hirvosen puhelin saattaakin vielä soida, ennen kuin lahjoja jaetaan.

– Somekin rauhoittuu. Ei vain puhelin ja sähköposti. Joutunen häntä vielä huomauttamaan, Ruokolainen sanoo ja nauraa päälle.

Markus Hirvosen Facebook-sivulla käytiin keskustelua Juuan kunnanvaltuuston kouluinvestointipäätöksestä, joka on työllistänyt virkamiehiä ylitöiksi asti.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Juukakin on Joulurauhansa muiden mukana ansainnut, mutta puheenjohtajan tuskailun rivien välistä on luettavissa juukalaisittain kiusallinen viesti; itse ovat soppansa keittäneet ja kokeilla on nyt sormi suussa. Toivottavasti joulutauko helpottaa paniikkia ja uuden vuoden alkaessa kaikki energia käytetään kuntaliitoksen valmisteluun Nurmeksen kanssa. Siltä Juuka ei enää voi välttyä.

  2. Nuorilla kokemattomalle johtajilla puuttuu usein taito asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja keskittyä olennaiseen. Mukavat asiat nousevat päällimmäiseksi ja vaativammat asiat kertyvät stressiksi, joka ensimmäisenä ilmenee töiden paljouden valitteluna. Ehkäpä Juuassakin kikyn työajan pidennys olisi kannattanut käyttää mopoilun ja sählyn peluun asemasta oikeisiin töihin. Niistähän Juuka on saanut kyseenalaista julkisuutta muka esimerkillisenä työajan käyttönä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*