Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko, kok., sanoo keskustan esittämän maakuntamallin merkitsevän kuoliniskua useille kunnille.

Keskusta on ilmoittanut, että jos se pääsee johtamaan hallitusneuvotteluita, se esittää suurta maakuntauudistusta, jossa maakunnille tulisi verotusoikeus ja erilliset valtuustot. Maakunnat vastaisivat mm. sotesta ja toisen asteen oppilaitoksista.

– Valta ja vastuu hyvinvointipalveluista siirrettäisiin pikku hiljaa uudelle hallinnon tasolle. Uudistus loisi hallintoon päällekkäisyyttä ja sekavuutta tilanteessa, jossa julkisen talouteen kohdistuu merkittäviä sopeutuspaineita, Risikko sanoo.

Uuden verotusportaan RIsikko näkee lyövän ylimääräisen rasitteen entisestään kireän verotuksen vierelle.

– On aivan selvää, että uusi hallinnon taso kasvattaisi kansalaisten muutenkin liian kireää verotusta. Etenkin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa byrokratian lisääminen on edesvastuutonta. Meidän pitäisi ennemmin keskittyä turhan byrokratian purkamiseen ja helpottaa työtekijöiden sekä eläkeläisten veroähkyä.

– Kunnille on annettava tilaa uudistua, jotta ne voivat yhteistyössä muiden kuntien kanssa rakentaa toimivia, uusia malleja. Tällainen tie parantaisi demokratiaa ja toisi palveluihin kaivattua kustannustehokkuutta, Risikko sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nähdäkseni byrokratia ei lisääntyisi vaan vähenisi, kun osa toiminnoista siirrettäisiin suurempaan yksikköön eli maakuntaan. Joka kunnalla ei tarvitsisi sitten olla omaa virkamiehistöä miettimässä toisen asteen koulutuksen toteuttamista, kun maakunnalla olisi yhteinen ihminen tätä työtä tekemässä.

  2. Nyt kyllä Risikko ei tiedä asioista yhtikäs mitään. Kainuussa on SOTE-, pelastus-, ja taloushallinto-palvelut ovat olleet pois kunnilta yli 10 vuotta eikä kuntien tehtävät näytä hävinneen. Jäljellä on opetustoimi, kansanopisstot, lasten päivähoito, kirjastot, liikunta-, nuoriso-ja vapaa-aikatoimi, kulttuuri-, elinkeino-, ympäristö- ja toimitilapalvelut ainakin. Ne ovat edeleen välttämättömiä kuntalaisten HYVINVOINTIPALVELUITA ja edistävät väestön terveyttä ja sosiaalisuutta.

    Tuleppas tutustumaan Kainuun kuntiin !

  3. Vaikka yksi verotuksen porras tulisikin lisää, ei kokonaisveroasteen pidä antaa nousta. Kuntaverotus alenee vastaavasti.

    Byrokratia voisi maakuntamallissa vähentyä nykyisestä aika lailla, koska poistuisivat erilliset sairaanhoitopiirien ja vastaavat sote-kuntayhtymät, maakuntaliittojen kuntayhtymät, koulutuskuntayhtymät ja muut alueelliset himmelit, joita eri muodoissa on lukuisia jokaisessa maakunnassa.

    Moni pieni kunta ei tosiasiassa vastaa tälläkään hetkellä näistä tehtävistä, koska ne lähes poikkeuksetta ovat jo jonkinlaisella yhteistoiminta-alueella.

    Vaikka oma ääneni menee toiselle puolueelle kuin Keskustalle, liputan avoimesti tämän mallin puolesta.

  4. Kuka tosissaan uskoo byrokraattien luopuvan omista työpaikoistaan?
    Kyllä tämä tulee lisäämään julkisen sektorin kustannuksia.
    Kuntauudistus olisi ollut oikea tie. Tämä malli on pakolla tehty, jotta maalaisliittolaiset saisivat edelleen hallita.

  5. Kiitos Paula, olet taas niin oikeassa kuin voit!

    Valta ja vastuu hyvinvointipalveluista siirrettäisiin pikku hiljaa uudelle hallinnon tasolle. Uudistus loisi hallintoon päällekkäisyyttä ja sekavuutta tilanteessa, jossa julkisen talouteen kohdistuu merkittäviä sopeutuspaineita.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä