Metallimusiikkia harrastavan Jussi Stoorin myötä Lemistä tuli myös metallimusiikin mekka. Kuvassa Madred-yhtye viime kesänä järjestetyssä metallimusiikkitapahtumassa, jonka järjestelyt olivat keskiössä, kun kunnanjohtajaa patisteltiin eroamaan. Metallimusiikkitapahtuma järjestetään tänäkin kesänä – ja vastuussa järjestelyistä on taas Stoor.

Lemin entinen kunnanjohtaja Jussi Stoor joutui irtisanoutumaan poliitikkojen salassa valmistellun prosessin päätteeksi. Syyt ovat jääneet monille hämäriksi. Myös Stoor itse on edelleen hämillään.

– Se tuli täysin puun takaa, hän sanoo Kuntalehdelle.

Perjantaiaamuna, maaliskuun 22. päivänä, hänen työhuoneeseensa astui kaksi vakavaa miestä, Lemin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Okko, kok., ja kunnanhallituksen jäsen Jarkko Ovaskainen, kesk.

He ojensivat Stoorille tältä salaa valmistellun ja 19 poliitikon allekirjoittaman paperin, jonka mukaan kunnanjohtaja ei enää nauttinut kunnanhallituksen ja -valtuuston luottamusta.

Miehet käskivät Stoorin seuraavan maanantain kunnanhallituksen kokoukseen mennessä ilmoittaa, irtisanoutuuko hän itse vai asetetaanko tilapäinen valiokunta järjestämään Stoorille potkut.

Johtajasopimus takasi Stoorille kahdeksan kuukauden palkan, jos hän irtisanoutuu itse.

Lemiä vuodesta 2015 johtanut Stoor olisi halunnut kuulla konkreettisia perusteluja yllätyspotkuille. Niitä ei hänen mukaansa kerrottu.

Stoorin ehdollinen irtisanoutuminen tuli voimaan 1. huhtikuuta, kun keskustaenemmistöinen valtuusto hallituksen esityksestä äänesti epäluottamuksen puolesta äänin 19–2.

Vastaan oli kaksi sosialidemokraattia, jotka oli pidetty ulkona epäluottamuslauseen valmistelusta.

Pitkäaikaiseksi väitetyn epäluottamuksen syitä ei valtuustossakaan avattu, mikä suututti ja hämmensi paikalle sankoin joukoin tulleita kuntalaisia.

Veli-Pekka Okon mukaan epäluottamuslauseen valmisteleminen salassa oli perusteltua.

– Jos kunnanjohtajalla olisi ollut asiasta ennakkotieto, hän olisi heti lähtenyt sairauslomille, Okko perustelee Kuntalehdelle.

Potkujen syitä taas ei hänen mukaansa voinut yksilöidä Stoorille irtisanomistilanteessa.

– Siinä tilanteessa irtisanottava on osittain sokissa eikä kykene keskustelemaan järkevästi, sanoo Okko.

Syiden pohtiminen jälkikäteen taas ei Okon mukaan ole mahdollista, koska Stoor irtisanoutui itse ja virkasuhteen purun yhteydessä osapuolet lupasivat olla antamatta haittaavia lausuntoja.

TEKSTI: OUTI SALOVAARA

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jussi Stoor Lemin kunnanviraston edessä vuonna 2015 (Kuva: Ari Nakari)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tää on niin tätä kepulointia……Voi luoja noita Okon perusteluita…..

  2. Hyvää hallintoa? Nämä erottamisprosessit eivät saisi olla näin salamyhkäisiä. Jos kunnanjohtaja on tehnyt virheitä, eikö asiasta pitäisi ensin keskustella ja antaa mahdollisuus virheiden korjaamiseen, varsinkin jos ne eivät ole erityisen suuria työn luonne huomioonottaen? On äärimmäisen epämiellyttävää, jos erottamisista tulee mielivaltaisia. Se ei palvele pitkällä aikavälillä kenenkään etuja.

  3. Julkisuusperiaatetta, avoimmuutta, tiedotusvelvollisuutta, kuulemis- ja perusteluvelvollisuutta viranomaistoimissa on korostettu usein ja lainsäännöksin tehostettukin.
    Vähän kuulee nykyään puhuttavan yleisistä vanhoista oikeusperiaatteista kuten laillisuus -ja tarkoitussidonnaisuusvaatimuksista ja niiden mahdollisesta loukkaamisesta. Päätöksiä ohjaavat erilaiset osapuolten taloudelliset intressit, vaikka todelliset, salatut perustelut voisivat olla toiset. Ei ihme, että moni veronmaksaja on ihmeissään.

  4. Kyllä on erikoista! Onko tuollainen menettely laillistakaan?
    Perustelut huonolla pohjalla. Konkreettiset syyt olisi pitänyt esittää ja antaa tilaisuus korjata ne.
    Täysin mielivaltaista toimintaa!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä