Kuntavaaleihin on tulossa uusia vaihtoehtoja.

Eläinoikeuspuolue on ehtinyt ensimmäiseksi uudeksi puolueeksi seuraaviin kuntavaaleihin, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Puolue on saanut kootuksi 5 000 kannattajakorttia ja merkittiin puoluerekisteriin viime viikolla.

Kannattajakortteja keräävät parhaillaan ainakin Feministipuolue ja Paavo Väyrysen Kansalaispuolue.

Kansalaispuolueella on MT:n mukaan koossa runsaat 4 100 kannattajakorttia ja Feministipuolueella 3 500.

MainosFeministisen puolueen puheenjohtaja Warda Ahmed Haji Omar kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että rekisteröimisen jälkeen puolue tähtää kuntavaaleihin. Ehdokasasettelu on tarkoitus tehdä puolueen virallistamisen jälkeen.

Ehdokkaita kuntavaaleissa voivat asettaa myös valitsijayhdistykset. Niiden osuus äänistä oli viime kuntavaaleissa 1,7 prosenttia.

 

Rekisterissä viisi pienpuoluetta

 

Uusi puolue säilyy puoluereksiterissä ainakin kaksien eduskuntavaalien ajan. Jos puolue ei saa läpi kansanedustajaa kaksissa peräkkäisissä edunkuntavaaleissa, se poistetaan rekisteristä. Takaisin se pääsee keräämällä uudestaan 5 000 kannattajakorttia.

Edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asetti kahdeksan eduskuntapuoluetta sekä kahdeksan pienpuoluetta, joilla ei ollut kansanedustajaa.

Tällä hetkellä Suomen puoluerekisterissä ovat eduskuntapuolueet Suomen keskusta, Perussuomalaiset, Kokoomus, SDP, Vihreät, Vasemmistoliitto, RKP ja KD.

Eduskunnan ulkopuolisia puolueita puoluerekisterissä on viisi: Kommunistinen työväenpuolue, Piraattipuolue, Suomen Kommunistinen puolue, Liberaalipuolue sekä Eläinoikeuspuolue.

Eduskuntapuolueista uusin on Vihreät, joka merkittiin puoluerekisteriin 1988. Sen jälkeen on perustettu Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto, mutta molemmat uudelleenjärjestelynä vanhempien puolueitten perustalle.

Ainoa muu puolue, joka on vaaleissa saanut kansaneudstajia viime vuosikymmeninä, oli Nuorsuomalaiset, joilla oli kaksi kansanedustajaa 1995-99.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Liberaalipuolue- vapaus valita taisi olla ensimmäinen uusi puolue eikä nyt rekisteröity eläinoikeuspuolue.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*