Neljä Multian valtuutettua on pyytänyt eroa valtuuston jäsenyydestä, kertoo Yleisradio.

Joukossa on valtuuston puheenjohtaja Maarit Mäkelä. Eroa pyytäneistä Mäkelä ja kaksi muuta edustaa Multiapuoluetta, jolla on valtuustossa neljä edustajaa. Yksi eroa pyytäneistä on kokoomuksen ainoa valtuutettu.

Multian valtuustossa on 16 jäsentä, eli eroa pyytää neljäsosa valtuustosta.

Syyn eroa pyytäneet ovat ilmoittaneet julkistavansa ensi viikon keskiviikkoon mennessä.

Multian kunnanjohtaja Erkki Pyökkimies kertoo Kuntalehdelle, että ero tuli täytenä ylklätyksenä kokouksen päätteeksi. Hän sanoo, ettei tiedä mitään, minkä voisi ajatella liittyvän asiaan.

Lain mukaan ero edellyttää pätevää syytä. Valtuutetun eronpyynnön hyväksymisestä päättää valtuusto, joka harkitsee syyn riittävyyden.

Kun tämä valtuustokausi jatkuu puoli vuotta normaalia pitempään, valtuutettu voi syytä ilmoittamatta erota vuoden vaihteessa. Sitä ennen tapahtuvaan eroon tarvitaan kuitenkin pätevä syy.

Eroavan valtuutetun tilalle tulee varavaltuutettu samasta vaaliliitosta.

 

Edit: Lisätty kunnanjohtajan kommentti ja muutettu otsikkoa klo 10.16 .

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Vai ero tuli täytenä yllätyksenä. Ei suikkaan.
    Multian kunnanvaltuusto käsitteli jo joulukuussa 2014 tilapäisen valiokunnan perustamista kunnanhallituksen erottamiseen.

    Tuolloin viiden valtuutetun jättämässä aloitteessa vaadittiin pikaisia toimenpiteitä hallituksen erottamiseksi luottamuspulan takia.

    Luottamuspulan on aloitteen mukaan aiheuttanut hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja jäsenien toistuva kuntalain, hallintolain, kunnan hallintosäännön ja valtuuston tahdon vastainen toiminta.

  2. Ihmettelen entisenä multialaisena, mitä ihmettä siellä tapahtuu. HTM Murron jälkeen ei kunnanjohtajavalinnat ole tainneet onnistua? Sitähän sanotaan, että sellainen on kunta kuin on johtajakin? Vai mistä sotkut johtuu?

  3. Multian kunnanvaltuuston useat eronpyynnöt saattavat johtaa kunnassa täydennysvaaliin. Multialla 17 jäsenen valtuusto on jo aiemmin kutistunut 16 jäseneen, joista neljä valtuutettua, yksi varavaltuutettu sekä yksi kunnanhallituksen jäsen on hiljattain jättänyt eronpyyntönsä.

    Jos ero myönnettäisiin kaikille, ei jokaiselle löytyisi enää varavaltuutettua, ja valtuuston koko uhkaisi jäädä enimmillään kolmeentoista jäseneen.

    – Jos valtuutettujen luku vaalikauden aikana jää alle kolmen neljäsosan säädetystä määrästä, valtuuston puheenjohtajan pitää saattaa asia oikeusministeriön tietoon. Ministeriö harkitsee määrätäänkö täydennysvaalit, ja kuinka monta valtuutettu valitaan. Jos Multian valtuusto pienenisi viellä yhdellä, olisi varmaan mahdollista soveltaa täydennysvaalipykälää, sanoo Kuntaliiton johtava lakimies Riitta Myllymäki.

    Täydennysvaaleja ei ole tiettävästi vielä koskaan tarvinnut toimittaa missään kunnassa. Multian kunnanhallitus käsittelee kuuden luottamushenkilöiden eronpyyntöjä elokuussa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä