Kunnat saattavat kehittyä yhä enemmän kohti ranskalaista kuntaa, pohtii Sirpa Paatero. (Arkistokuva. Kuva: Ville Miettinen)

SDP:n kansanedustaja, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero vertaa blogikirjoituksessaan maakuntia käenpoikasiin, joista valtio-emo hoitaa kovaäänisimpiä enemmän muiden jäädessä vähemmälle huomiolle.

Lintumaailman vertaus on esitetty SDP:n Kaakkois-Suomen alueen Kaakon Kaiku –verkkojulkaisussa.

Paateron mukaan osille kunnista kuulostaa hyvältä, että joku muu osallistuu sote-palvelujen rahoittamiseen.

– Kannattaa kuitenkin tarkastella tätä pidemmälle koko uudistusta. Jos ”pesä” käy jossakin kohdin liian pieneksi kaikille, pienemmät voidaan työntää alas puusta. Kenties hallituksen tarkoituksena onkin saada osa kunnista yhdistettyä, Paatero kirjoittaa.

Hän epäilee, että kaiken kaikkiaan maakunta- ja soteuudistuksessa voi käydä niin, että maakunta-käenpoika kasvaa niin suureksi että sille lopulta halutaan siirtää monia uusia toimintoja sen sijaan että kunnat ottaisivat niistä vastuun.

– Samalla kunnat pieninä linnunpoikina pienentyvät entisestään ja osa alkaa muistuttaa ranskalaista kuntaa. Monessa niistä on pormestari seremonioineen mutta ei valtaa eikä mahdollisuutta ihmisten palvelemiseen. Puhumattakaan siitä, mitkä ovat uudessa mallissa kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihin, Paatero kirjoittaa.

Sirpa Paateron blogi Kaakon Kaiussa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sipilä Oy:n vivutusdynamiikka on sama kuin soten isäntäkunnat ja renkikunnat -mallissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*