Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero ihmettelee selvitysmies Lauri Tarastin linjauksia aluehallintouudistuksesta. Tarasti esittää, että jokaiseen maakuntaan tulisi maakuntavaltuusto ja -hallitus pääsääntöisesti samoilla tehtävillä.

– Uusi maakuntahallinto tulee olemaan jättimäisen laaja-alainen, kun sama toimielin päättää rakennusvalvonnasta, diabeteshoidosta ja pelastustoimesta. Vaikka hallinnon yksinkertaistaminen on hyvä tavoite, nyt ollaan menossa vahvasti toiseen ääripäähän, jossa valittujen maakuntapäättäjien tulee olla melkoisia moniosaajia, Paatero kirjoittaa verkkosivuillaan.

Paatero sanoo, että hallitus on jo aiemmalla päätöksellään viidestätoista ja kahdeksastatoista alueesta kaatanut Tarastin tavoitteen kaikilla alueilla yhdenmukaisesta maakuntahallinnosta.

– Nyt meille on tulossa ratkaisu, jossa maahan synnytetään samaan aikaan yhden, viiden, kahdentoista, viidentoista ja kahdeksantoista alueen hallinto. Tästä on selkeys kaukana.

MainosTarastin selvityshanke ei koske lainkaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Soten irrottaminen aluehallintouudistuksesta on Paateron mielestä ongelmallista.

– Viimeistään nyt on ilmiselvää, että uudistusta ei sittenkään tehdä sote-kylki edellä, vaan tärkeämpiä näyttävät olevan muut aluepoliittiset seikat.

Paateron mukaan erilaisille alueille pitäisi antaa joustavat mahdollisuudet palvelujen toteuttamiseen: näin voitaisiin hyödyntää jo olemassa olevia toimivia rakenteita ja huomioida alueelliset erityispiirteet.

– Meille on syntymässä hyvin erilaisia alueita. Niitä ei kannata väkisin yrittää tunkea yhteen muottiin. Nyt pitää huomioida vahvojen kaupunkiseutujen ja maakuntalähtöisesti toimivien alueiden erilaisuus, Paatero vaatii.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Tyritään, pyristellään ja todetaan mahdottomaksi toteuttaa. Keskusta luulee pääsevänsä maakuntien kalifeiksi.
  SOTE on asia joka on udistettava. Siinä on puuha hallitukselle mikäeli sevtehdään kunnolla.

 2. Keskustan aikaansaama maakuntahallinto saa Suomen sekaisin. Ihmetyttää, kun KOK. PS lähtivät mukaan.

 3. Manner-Suomen 20 sairaanhoitopiirin kuntayhtymää voidaan perussopimuksen muutoksella muuttaa 20 sosiaali- ja terveyspiiriksi.

  Perustuslain 121 §:ssä on säädetty kunnille verotusoikeus, mikä on samalla 20 sosiaali- ja terveyspiirin ”verotusoikeus”:

  — kuntien keräämillä varoilla rahoitetaan sekä kunnat että Manner-Suomen 20 sairaanhoitopiiriä/sote-piiriä.

  Kantokyky ei ole ongelma.

  Etelä-Karjalassa toimii — toimii myös muissa sairaanhoitopiireissä.

  Tehkää sairaanhoitopiirit sama, mikä on tehty Eksotessa.

  Kestävyysvaje

  Eksote on viidenneksi kustannustehokkain soten perustuslaillinen rahoittaja-järjestäjä-tuottaja.

  Nettokustannuksina 3163 € per asukas. Tällä Eksote on hoitanut jo osuutensa kestävyysvajeesta: toiminta käynnistyi 2010 alusta ilman yhdenkään sote-lain säätämistä.

  Milloin pöljän parlamentin puolueiden sote toimii koko maassa Eksoten teholla ja laadulla?

  On hämmästyttävää kuinka johtavassa asemassa olevat kiertävät vuosikausia perustuslakia, ja väittävät, että tämä ei ole mahdollista.

 4. Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen kokoomus-SDP-johtoinen SixPack-hallitus — kuntaministeri Virkkunen, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, peruspalveluministerit Guzenina ja Huovinen — tekivät kaikkensa kaataakseen Eksoten.

  Mikä menetys Suomen kansantaloudelle hymyssä suin!

 5. Olipa hyvä kannanotto Paaterolta. Asia on juuri näin kun hän kirjoittaa.

 6. Loistavaa Sirpa. Hyvä, että puhut kaupunkien ja kuntien puolesta. Missä ovat ne kapinalliset, jotka olivat eroamassa Kuntaliitosta. Kepun johdolla kunnilta viedään nyt ihan kaikki. Kuntauudistus olisi jättänyt kunnat isännän asemaan. Nyt niistä tehdään huutolaispoikia.

 7. ”Reijo V; 31.1.2016 22:38”

  Ajatuksesi kaatui perustuslakivaliokunnassa suorin vartaloin taaksepäin monta kertaa.

 8. Valtion rahoittama sote on eduskunnan suurten puolueiden uusi Caruna.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*