Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kuva: Katri Hyväkkä/Keskustan kuvapankki)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula, kesk., ei ennakoi, minkä vaihtoehdon pohjalta valiokunta voisi löytää ratkaisun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen siten, että laki tulisi hyväksytyksi jo ennen eduskuntavaaleja.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että nyt haettaisiin ratkaisua, joka perustuisi 19 maakunnalliseen tuotantoalueeseen. Mallista tulisi yksiportainen, ja viidestä sote-järjestämisalueesta luovuttaisiin.

– En vahvista enkä kumoa tietoa, sillä en todellakaan vielä tiedä, mitä kautta ratkaisu voisi syntyä, Rehula sanoi Kuntalehdelle perjantai-iltana.

Valiokunta alkoi perjantaina etsiä mahdollisuutta viedä laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä läpi vielä tällä vaalikaudella. Puoluejohtajien viimekeväiseen sopuun perustunut malli törmäsi perustuslakivaliokuntaan torstaina. Perustuslakivaliokunta totesi, että hallituksen sote-lakiesityksessä on merkittäviä perustuslaillisia ongelmia, ja sitä ei siksi voida käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Perustuslailliset ongelmat liittyvät kansanvaltaisuuteen ja rahoitusperiaatteeseen.

Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran maanantaina iltapäivällä.

Valiokunnan jäsen Erkki Virtanen, vas., on optimisti lain valmistumisen suhteen.

– Olen edelleen luottavainen. Emme ole tyhjän päällä, sillä onhan jo kauan ollut tiedossa, että voimme päätyä tähän tilanteeseen perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Nyt katsomme, mikä vaihtoehtoisista ratkaisuista on paras, Virtanen sanoi Kuntalehdelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lyhyt laki: 1 § Maakuntien sairaanhoitopiireille verotusoikeus sanoo:

    Maakuntien 18 vapaaehtoista ”Eksotea” voidaan perustaa heti.

    Pääministeri Alexander Stubb ehtii kirjoittaa kahdessa tunnissa lain maakuntien sote-sairaanhoitopiirien verotusoikeudesta.

    – 1 § Maakuntien sairaanhoitopiireille verotusoikeus.

    – Eksote konsultoi vapaaehtoiset maakunnalliset sote-piirit 25.22015. Eksote ottaa konsultointipalkkiona 50 miljoonaa euroa.

    Kuntavaalit ovat vasta 2016.

    – Siihen mennessä ehditään säätää laki suoralla, välittömällä vaalilla valittavat ”Eksote”-valtuustot.

    Mikä puolue kehtaa vielä jarruttaa verolain kirjoittamista nykyisille maakuntien itsehallinnollisille sairaanhoitopiireille?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä