Sisäministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä ja kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä kertoivat pakolaistilanteesta ja toimenpiteistä perjantaina. (Kuva: Valtioneuvosto / Lauri Heikkinen)

Pääministeri Juha Sipilä, kesk., pitää Suomen taloustilannetta pienempänä ongelmana kuin pakolaistilanteen aiheuttamaa painetta.

Sipilä ja sisäministeri Petteri Orpo, kok., pitivät pakolaistilanteesta tiedotustilaisuuden perjantaina iltapäivällä.

– Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja hallitus seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti. Raja-alueen valvontaa on tehostettu jo usean viikon ajan ja tehostetaan edelleen, Sipilä sanoi.

Suomeen saapui eilen 500 turvapaikanhakijaa. Tänään odotetaan saapuvaksi 800–1 000 turvapaikanhakijaa.

Ruotsin vastaisella raja-alueella aloitetaan tehostettu poliisijohtoinen operaatio. Operaatiolla, jossa käytetään ulkomaalaisvalvonnan keinoja, saavutetaan sama vaikutus kuin jos käynnistettäisiin sisärajatarkastukset.

Poliisi siirtää lisäresursseja Pohjois-Suomeen. Turvapaikkatutkinnan valmiusryhmä siirtyy tällä viikolla Tornioon. Ryhmä on koottu 11:stä eri poliisilaitoksesta. Rajavartiolaitos siirtää alueelle partioita, kuitenkin siten, että päävastuu toiminnasta on poliisilla.

Maahan tulevat turvapaikanhakijat ohjataan järjestelykeskukseen tiistaista alkaen. Siihen saakka heitä ohjataan hätämajoitukseen tai eteenpäin rekisteröitymään turvapaikanhakijaksi.

Tornion alueella on varauduttu hätämajoituksen tarpeeseen myös viikonlopun yli. Väliaikaista hätämajoitusta Torniossa järjestetään ainakin kahteen palloiluhalliin ja yritystalo Lappian tiloihin.

Lisää aiheesta:

Tampere vetoaa lähikuntiin hätämajoituksessa

Kolariin perustetaan vastaanottokeskus

Yle: Pohjoisen poliisi kaipaa apuvoimia

Järjestelykeskuksen käsittely Torniossa maanantaille kokousteknisistä syistä

Kaikki Kuntalehti.fi:n uutiset hakusanalla turvapaikanhakijat

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä