Tampereella kaivataan vastaavanlaista erityisasemaa kuin pääkaupunkiseutu on saamassa. (Kuva: Tampereen kaupunki / Susanna Lyly)

Tampereen valtuusto saa tänään päätettäväkseen lausunnon maakunta- ja sote-uudistuksesta. Ehdotuksen mukaan Tampere haluaa vastaavanlaisen erityisaseman kuin pääkaupunkiseutu on saamassa.

Tampere ei lausunnon mukaan hyväksyisi rajoituksia veroprosentin määräytymisessä.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan lausunnossa todettaisiin, että hallituksen esitysluonnos ei ota huomioon kaavailtujen 18 maakunnan erilaisuutta eikä suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen keskeistä merkitystä Suomen kilpailukyvylle ja hyvinvoinnille.

– Laidansäädännöllä tulee turvata ja mahdollistaa suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen menestyminen myös jatkossa. Suomen suurimmille kaupunkiseudulle tulee soveltaa eriytettyä lainsäädäntöä, jota kautta suuret kaupungit ja kaupunkiseudut voivat vastata osasta maakunnille kaavailluista tehtävistä.

Lausuntoehdotuksen mukaan Tampereen kaupunkiseudun pitäisi muun muassa saada itse järjestää alueensa elinkeinojen kehittäminen ja työllisyyspalvelut. Edelleen seudulle haluttaisiin valta vastata maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelusta sekä neuvotella suoraan MAL- ja kasvusopimuksista.

Alun perin Tampereella haviteltiin erityisasemaa myös sote-palveluissa, mutta siitä luovuttiin, kun hallitus ei myöntänyt sitä pääkaupunkiseudullekaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä