kuva: Turun kaupunki / Suomen Ilmakuva
Turku siirtyy pormestarimalliin kevään 2021 kuntavaalien jälkeen.

Turun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että Turku siirtyy pormestarimalliin vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen. Päätös syntyi äänin 50–15.

Valtuusto hyväksyi pelisäännöt, joiden mukaan puolueet nimeävät pormestariehdokkaansa ja julkaisevat vaali – ja pormestariohjelmansa ennen vaaleja. Ne myös sitoutuvat kunnioittamaan vaalitulosta. Lähtökohtana on, että vaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen tai vaaliliiton pormestariehdokas valitaan pormestariksi.

Puolueet voivat nimetä yhteisiä pormestariehdokkaita. Jos puolueilla on yhteinen ehdokas, niiden on käytävä vaalit yhteisellä vaali- ja pormestariohjelmalla ja solmittava vaaliliitto. Niiden pitää myös muodostaa yhteinen valtuustoryhmä.

– Pormestarimalli vie Turun johtamisjärjestelmän 2020-luvulle. Se parantaa kuntademokratiaa ja lisää avoimuutta. Malli tuo vallan ja poliittisen vastuun samoihin käsiin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus, kok., toteaa Turun kaupungin tiedotteessa.

Puolueet sopivat ennen vaaleja vielä keskenään tarkemmista pelisäännöistä ja menettelytavoista, kuten yksittäisten pormestariehdokkaiden ja toisaalta puolueiden sekä vaaliliittojen vaalirahoituksen kampanjakatoista.

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*