Kuva: Seppo Haavisto

Turku kokeili tänä vuonna ensimmäistä kertaa osallistavaa budjetointia. Jaossa kuntalaisten ideoille oli yhteensä miljoona euroa.  

Kokeilu ei sujunut ongelmitta, vaan sekä kiire että koronavirus toivat mukanaan pulmia. Aikataulu oli tiukka. Kaupunginhallituksen päätös osallistavasta budjetoinnista tuli 13. tammikuuta. Tämän jälkeen digialusta rakennettiin muutamassa kuukaudessa. Ehdotuksia alettiin kerätä huhtikuussa, ja nyt äänestys on ohi.

– Väitän, että olemme tehneet maailmanennätyksen nopeimmasta toteutuksesta, Turun kaupungin osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala sanoo.  

Vuosi ei sekään ollut tyypillinen. Tavallisesti virkamiesten ja kuntalaisten välinen kasvokkainen vuorovaikutus on keskeinen osa osallistavaa budjetointia. Nyt pandemia sotki alkuperäiset suunnitelmat, eikä fyysisiä yhteiskehittämistilaisuuksia voitu järjestää.

Lue lisää: Korona ei ole pysäyttänyt kuntien osallistuvan budjetoinnin hankkeita: ”osbu katsoo tulevaisuuteen”

Kaupunkilaisten tavoittaminen oli olosuhteiden vuoksi usein hankalaa. Lokakuussa Turun kaupunginhallitus päätti kuitenkin antaa asukasbudjetille jatkoa. Tulevaisuudessa ideaäänestys järjestetään joka toinen vuosi. Välivuosina edellisen vuoden voittajaehdotukset toteutetaan.  

Osallistujien houkuttelu vaikeaa 

Niskalan mukaan Turku teki kaikkensa, jotta asukasbudjetti tulisi ihmisille tutuksi. Mainoksia oli paljon: Turun sanomien etusivulla, sosiaalisessa mediassa, joukkoliikenteessä ja kaupungin sisääntuloväylien diginäytöillä. 

Mainostuksen lisäksi kaupungin apuna olivat paikalliset järjestöt. 

– Halusimme viestiä kaupungin asioista niiden kautta, jotka tekevät töitä ihmisten kanssa. Emme luottaneet, että mediatiedote riittäisi. 

Huolimatta runsaasta työstä, osallistujia oli vaikea saada, kun kaupungin perinteiset kokoontumistilat, kuten kirjastot olivat kiinni. Osa kaupunkilaisista koki vaikeaksi myös ideoiden äänestysvaiheen vahvan tunnistautumisen, johon tarvitsi pankkitunnukset. 

Lopulta äänestykseen osallistui noin 2 400 turkulaista. Äänestys oli tasainen. Kaikki asukkaiden 242 ehdotusta saivat ääniä, eikä voittajaideoiden ero seuraaviin ollut usein suuri.  

Esimerkiksi Länsikeskuksen kaksi asukasbudjettisuunnitelmaa menivät lokakuun puolivälissä uusintaäänestykseen, sillä molemmat olivat keränneet 43 ääntä. Myös uusi äänestys oli tasainen. Kalmasvuoren kuntoportaat voitti sen 313 äänellä. Länsi-Turun terveyskioski ei jäänyt kauas taakse 308 äänellä.

Niskala on erityisen ilahtunut, että äänestykseen tuli kaupunkilaisilta ympäristöön liittyvien ehdotusten lisäksi moni ehdotuksia uusista palveluista, kuten läksyohjauksesta.  

– Tällaisilla palveluilla on suuri merkitys kuntalaisten arkeen.  

Lue lisää: Korttipelillä talousasiat tutuksi – Järvenpään huikea kokeilu opetti rohkeutta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*