Valiokuntamallissa ei keskustella päätösesityksestä, vaan varsinaisesta asiasta, Antti Ollikainen ja Tuomas Lohi kehuvat. (Kuva: Ville Miettinen)

 

Päätöksenteko valiokuntamallilla perinteisen lautakuntamallin sijaan on motivoinut päätöksentekijöitä, sanoo Kempeleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Ollikainen, kesk.

– Valtuutettu pääsee antamaan omaa osaamistaan valmisteluvaiheessa. Viranhaltijoiden ja valtuutettujen osaaminen on parantunut, Ollikainen kuvailee mallin vaikutuksia.

Kempele käyttää nyt toista valtuustokautta valiokuntamallia. Käytännössä malli toimii niin, että valiokunnan listalla olevasta asiasta keskustellaan valiokunnan muodostavien valtuutettujen kesken, valiokunnan puheenjohtaja tekee keskustelun ja sen aikana tulleiden ideoiden jälkeen yhteenvedon ja siitä muodostetaan valiokunnan ohjaus. Mukana keskustelussa on viranhaltija.

– Ohjauksen perusteella viranhaltija tekee päätösesityksen kunnanjohtajalle, joka tekee kunnanhallitukselle päätösesityksen.

Kunnanjohtaja Tuomas Lohi sanoo, että tärkein ero lautakuntamalliin on, että keskustelu käydään asiasta eikä päätösesityksestä.

– Toisekseen päätösesitystä laadittaessa meillä on virkamiehillä luottamushenkilöiden kanta jo tiedossa. Tällä pelataan pois valituksia ja lyhennetään päätösvaiheen keskustelua. Samalla olemme saaneet päättäjien ideat hyödynnettyä päätösesityksissä, Lohi kehuu.

– Kaikki tietävät kuinka vaikea on muuttaa virkamiehen esitys lautakunnan kokouksessa.

Tämä on armollinen virkamiehelle; hänen ei tarvitse tehdä esitystä, ennen kuin hän kuulee luottamushenkilöiden ajatukset. Tämä on win-win kaikille.

Kempele julkaisi tänään videon, joka havainnollistaa kunnan päätöksentekomallia:

 

Toisinaan luottamushenkilöt valittavat, että heillä ei ole päätettävästä asiasta riittävää tietoa.

– Kun valtuutetut on mukana, ne tietää asiasta jo hyvissä ajoin paljon. Ei tule tilannetta, että tiedon puutteen takia muodostuu vääriä käsityksiä. Kun keskustelemme paljon valiokunnissa, käydään hyvin asiat läpi, valtuuston kokoukset on itse asiassa aika lyhyitä, Antti Ollikainen sanoo.

Kempeleen malli on herättänyt suurta kiinnostusta muissa kunnissa. Kunnanjohtaja Lohi sanoo, että yleinen kysymys heti alkuun on, pääseekö valtuutettu vaikuttamaan mihinkään. Siihen Kempeleestä on helppo antaa myöntävä vastaus.

– Poikkeuksetta kaikki sanovat, että tuohon [malliin] pitäisi mennä, mutta kuitenkin erittäin harva siihen lähtee. Muutoksen tekeminen on hirveän vaikeaa. Se on iso muutos.

Kempeleessäkin edellinen valtuustokausi oli irrottautumista vanhasta mallista.

– Ymmärrettiin se, että valtuusto linjaa strategisia isoja asioita ja virkamiehet päättävät operatiivisen puolen asioista. Kyselytutkimukset osoittavat, että valtuutetut pääsevät valmisteluvaiheessa vaikuttamaan, mihin suuntaan asioita olisi hyvä viedä eteenpäin, Antti Ollikainen sanoo.

Aiheesta aiemmin: Kempeleen malli kiinnostaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*