Kokoomuksen verkkolehti Verkkouutiset kertoo, että kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa, Sari Raassina ja Sanna Lauslahti tyrmäävät maakuntaveron.

Kolmikko katsoo, että sote-palvelut pitää rahoittaa valtion verotuksen yhteydessä kerätyllä sote-maksulla.

– Tämä on perusteltua ennen kaikkea sote-uudistuksen onnistumisen kannalta. Itsehallintoalueiden rahoituksen keräämiseen ei tule luoda uusia verotuksen tasoja. Sanomme ehdottoman ei:n maakuntaverolle, kansanedustajat sanovat Verkkouutisissa.

Kansanedustajien mukaan valtion valtion nykyistä vahvempi ohjaus ja valtion rahoitus käyvät käsikädessä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Niillä varmistetaan kansalaisten yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut sekä sote-uudistukselle asetettu kustannustehokkuusvaade.

Kokoomusedustajat pelkäävät myös, maakuntavero lisäisi riskiä menojen ja veroasteen nousuun. He muistuttavat hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan sote-uudistus on toteutettava niin, ettei kokonaisveroasetta eikä työn verotusta kiristetä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Retoriikka ja muunnettu totuus ei ole perustuslaki sanoo:

  Valtion rahoittamana sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten nousu kiihtyy monista syistä.

  — Valtion rahoittama sote johtaa moniin ongelmiin. Ei vähiten perustuslakivaliokunnassa. Haluaako kokoomus vesittää jälleen kerran sote-uudistuksen?

  — Valtion sote on retorisesti helppo, mutta erittäin vaikea käytännössä. Suomella ei ole siihen rahaa.

  Eduskunta säätää lait sekä kunnille että maakunnille: ei voi jättää sen varaan, että laatu paranee ”ilmaiseksi” kuin ihmeen kaupalla, kun rahat vain vähenevät Stubbilta.

  Valtion on lisättävä rahoitusta todella paljon niin, että jonot sosiaali- ja terveyspalveluihin (sote) saadaan pois perustuslain 6 ja 19 pykälien edellyttämällä tavalla kaikissa kunnissa ja 20 sairaanhoitopiirissä.

  Lisäksi tulee muut laadun parantamiseen tähtäävät eduskunnan säätämät lait.

  Perustuslakivaliokunnan perustuslaista johtama rahoitusperiaate edellyttää, että valtio turvaa itsehallinnon asukkaille; valtion rahoittama sote ja maakunnat tuhoaa itsehallinnon.

  Puoluepolitikoinnissa esitetään väliaikaista valtion rahoittamaa ”maakuntaitsehallintoa”. Perustuslaillisesti absurdi ajatus.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*