Vieras kulttuuri ja vieraat ihmiset. Mielenterveyden ongelmia esiintyy kaikissa kulttuureissa ja kaikissa kulttuureidessa on haasteita asian hoitamisessa. (Kuva: Seppo Haavisto)

Jos kotimaassa ei ole ollut apua saatavissa mielenterveysongelmiin, niin Suomesta uuden kodin saava pakolainen ei välttämättä osaa hakeutua kaipaamansa avun piiriin. Ja aina ei ole täysin yksinkertaista ammattilaisellekaan lähteä tekemään töitä tulkin välityksellä.

Näihin haasteisiin vastataan THL:n johdolla käynnistetyssä hankkeessa, jossa viiteen yliopistosairaalaan perustetaan osaamiskeskukset pakolaisten mielenterveystyön edistämiseksi. Osaamiskeskukset muodostavat koko maan kattavan valtakunnallisen osaamiskeskuksen.

-Osaamiskeskukset tukevat niin mielenterveystyötä tekeviä ammattilaisia, kuin tänne saapuvia avun tarpeessa olevia pakolaisia. Eri alojen ammattilaiset tarvitsevat tukea ja tietoa pakolaistaustaisten maahanmuuttajien mielenterveyden edistämiseen, siksi osaamiskeskuksille on tarvetta.

-Meidän terveydenhoitojärjestelmä näyttäytyy usein meille kantasuomalaisillekin aika monimutkaisena järjestelmänä, eikä muusta kulttuurista tänne saapuvan ole helppo hakeutua palveluiden pariin, toteaa THL:n projektipäällikkö Johanna Mäki-Opas.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tietotaitoa liikkeelle

Alkuvaiheessa jokaiseen osaamiskeskukseen tulee yksi työntekijä, jonka tehtävä on verkostoitua alueella. Vaikka toimipiste on yliopistosairaalan isäntäpaikkakunnalla, niin tietoa jaetaan laajasti kaikkialle sinne, missä tuelle on tarvetta. Tietotaitoa pakolaistaustaisten mielenterveyden edistämisestä levitetään muun muassa tarjoamalla konsultaatiota, kouluttamalla, kehittämällä palveluita sekä luomalla toimivat alueelliset verkostot työn tehostamiseksi.

-Osaamiskeskusten toimintamalli rakentuu hankkeen aikana. Eri alueilla on hyvin erilaisia tarpeita, Mäki-Opas arvioi.

Osaamiskeskusten perustamistehtävää toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella Pakolaisten mielenterveystyön valtakunnallisen tukirakenteen perustaminen ja osaamisen levittäminen (PALOMA2) -hanke yhteistyössä kaikkien viiden yliopistosairaalan sekä Suomen mielenterveysseuran kanssa. Tavoitteena on, että hankekauden jälkeen osaamiskeskus on juurtunut osaksi palvelujärjestelmää ja jatkaa toimintaansa. Hanketta rahoittaa Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*