Jämsän kaupungin ja Pihlajalinna Terveys Oy:n yhdessä omistaman Jämsän Terveys Oy:n kassa kaipaa lisärahaa. Enemmistöosakas Pihlajalinnan mielestä käyttöpääoman tarve on kuusi miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus olisi reilut 2,9 miljoonaa euroa.

Jämsän suunnalla vaateita lisärahasta ei ole ymmärretty, sillä kaupungin tulkinnan mukaan asiat ovat hoituneet sovitun mukaisesti. Jämsän Terveys Oy:n kirjanpidon mukaan kaupunki on velkaa kuusi miljoonaa euroa, mutta kaupunki on omasta mielestään saamapuolella.

-Emme ihan ymmärrä sitä, miksi Jämsän kaupunki ei ole käsittänyt Jämsän Terveys Oy:n taloudellista tilannetta. Kaikki luvut kyllä selviävät tilinpäätöksestä.

-Tilipäätöksessä yhtiön oma pääoma on 2,6 miljoonaa euroa. Se olisi miinuksella, mutta yhtiö on kirjannut palvelusopimuksen mukaiset kaupungin maksamatta jääneet kuuden miljoonan laskut saataviksi. Yhtiön taloudellinen on tänä vuonna huonontunut edelleen. Vuosina 2019-2020 yhtiön rahavirta oli neljä miljoonaa euroa miinuksella, Pihlajalinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Joni Aaltonen kertoo.

Maailma muuttuu – maksut nousee

Kymmenen vuoden mittainen sopimus Jämsän sote-palvelujen hoidosta ja yhteisen yrityksen perustamisesta tehtiin vuonna 2015. Noin 75 miljoonan euron budjetilla toimiva yhtiö työllistää Jämsän sote-palveluissa noin 600 työntekijää.

-Maailma on muuttunut vuoden 2015 jälkeen. Näkemyserot ovat syntyneet siitä, että lainsäädännön muutoksista johtuvia kustannusten nousuja ei ole palvelu- ja osakassopimuksen mukaisesti kompensoitu. Esimerkiksi hoitajamitoituksen nouseminen 0,7:n on nostamassa kustannuksia vanhustenhuollossa. Olemme lähteneet yhtiössä siitä, että kun lainsäätäjä on asettanut palvelutuotantoon lisävelvoitteita, niin me olemme ne hoitaneet lain vaatimalle tasolle, Aaltonen kertoo.

Jämsä on osaltaan rahoittanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin investointeja Jämsän Terveys Oy:n kautta. Kun sairaanhoitopiiri on hoitanut 600 miljoonan euron investointeja puoliksi tulorahoituksella, niin tämäkin on näkynyt kasvaneina maksuina sairaanhoitopiirin suuntaan.

-Jos lainsäädäntö ei olisi muuttunut, eikä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri olisi tehnyt 600 miljoonan euron investointeja, niin emme olisi tässä tilanteessa. Mutta kun kaupunki ei ole noudattanut palvelu- ja osakassopimusta, niin olemme joutuneet peräämään oikeusturvaamme oikeusteitse, toimitusjohtaja Joni Aaltonen kommentoi.

Kohta myös käräjillä

Nyt neuvotellaan siis kuuden miljoonan käyttöpääoman lisäyksestä. Alkuvuodesta puntaroidaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa sitä, kuka on velkaa ja kenelle. Kaupunki hakee yhtiöltä 900 000 euron alennusta vuosimaksusta ja Jämsän Terveys Oy on vastannut tähän 14 miljoonan euron vastakanteilla.

-Tämä on sinällään valitettava tilanne, sillä kaupunkilaisten saamat palvelut ovat olleet erinomaisella tasolla. Se on valitettavaa, ettemme ole löytäneet toisiamme neuvotteluissa, Joni Aaltonen harmittelee.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä