PPSHP:n mukaan kaikki jätetyt tarjoukset ensihoidon palvelujen tuottamisesta täyttivät tarjoajalle asetetut kelpoisuusvaatimukset sekä hankittavalle palvelulle asetetut vaatimukset.

Hankintojen valintaperuste oli halvin kokonaishinta. Hankintojen yhteenlaskettu suuruus vuosille 2013–2016 on noin 17,4 miljoonaa euroa.

HES Sairaankuljetus Oy valittiin tuottamaan ensihoidon palvelut Lumijoen, Limingan, Tyrnävän, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat kattavalle alueelle. Med Group Ensihoitopalvelu Oy voitti kaksi kilpailutusta, joiden perusteella se tuottaa ensihoidon palvelut sekä Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken alueelle että alueelle, jonka muodostavat Kalajoki, Sievi, Reisjärvi, Merijärvi, Oulainen, Vihanti ja Siikajoki.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka sanoo, että uudistuksen tavoitteena on palvelutason kohentaminen. Uudistus parantaa ensihoidon saatavuutta ja laatua ja lisää kansalaisten tasavertaisuutta.

– Hoitotason yksiköitä tulee lisää parikymmentä ja yksiköiden valmius paranee. Virka-ajan ulkopuolella tapahtuva toiminta paranee. Valmius nopeisiin lähtöihin parantuu merkittävästi. Yksiköitä ei sijoiteta kuntarajojen mukaan vaan ensihoidon tarpeen todennäköisyyden ja riskiarvioiden perusteella. Yksiköt eivät ole sidoksissa sijoituspaikkaansa vaan niitä voidaan siirtää valmiustarpeen mukaisesti. Periaate on, että aina lähtee lähin käytettävissä oleva yksikkö, Oukka kertoo.

Uudistuksen myötä henkilökunnan koulutustason vaatimukset nousevat, ja henkilökuntaa tarvitaan nykyistä enemmän. Siksi uudistus toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella viiden vuoden siirtymäajalla siten, että tasoa nostetaan porrastetusti.

Kun ensihoidon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta sairaanhoitopiireille vuoden 2013 alusta, osassa
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin aluetta ensihoito on tarkoitus
järjestää pelastuslaitokselta hankittavana palveluna. Neuvottelut Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen kanssa ovat vielä kesken.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä