Lastensuojelun asiakkaiden ja heidän vanhempiensa on vaikea saada tarvitsemiaan psykiatrisia palveluita. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on ottanut ongelman puntaroitavakseen.

Lastensuojelun asiakkailla ja heidän vanhemmillaan on vaikeuksia saada tarvitsemiaan psykiatrisia palveluja. Ongelmaan on kiinnittänyt huomiota apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin tutustuessaan Jyväskylän ja Vantaan kaupunkien lastensuojelutoimintaan.

Pääsiäisen alla eduskunnan oikeusasiamiehen nettisivuilla julkaistujen tarkastuspöytäkirjojen mukaan apulaisoikeusasiamies päätti ottaa ongelman omana aloitteenaan selvitettäväkseen.

-Lastensuojelun asiakkailla ja heidän vanhemmillaan on vaikeuksia saada psykiatrisia palveluja. Jos lapsi on avohuollon asiakkaana, avohuollon sijoituksessa tai kiireellisesti sijoitettuna, hoitoa ei aloiteta, ennekuin lapsen olosuhteet ovat vakaat eli lapsi on huostaan otettu ja sijaishuolto on aloitettu, todetaan Jyväskylän pöytäkirjassa.

Resurssipula arkipäivää

Molempien paikkakuntien osalta tuttua oli myös lastensuojelun sosiaalityötekijöiden resurssimitoitus. Tekevistä käsistä on puutetta ja avun saanti viivästyy.

-Keskusteluissa ilmeni, että lastensuojelusosiaalityöntekijöiden resurssimitoitus on alimitoitettua ja päteviä sosiaalityöntekijöitä on vaikea rekrytoida. Tämä on johtanut siihen, että perheen alkutapaaminen voi viivästyä ja ettei asiakassuunnitelmia ehditä tehdä nuorten vanhemmille. Resurssit eivät riitä suunnitelmalliseen työhön vanhempien kanssa, Vantaan toiminnasta laaditussa pöytäkirjassa todetaan.

Tarkastuksen perusteella Vantaan lastensuojelun työntekijöillä voi olla kirjaamatta 1–2 vuoden muistiinpanot ATJ:lle ja asiakkuuksia ei ehditä lopettaa.

-Millä tavoin Vantaa aikoo varmistaa sen että lastensuojelulaissa säädetyt tehtävät voidaan tehdä lapsen edun huomioivalla tavalla, kysytään Vantaan lastensuojelun tarkastuspöytäkirjassa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Jutussa on ennakko-oletuksena, että lapsi otetaan huostaan! Psykiatrinen apu avopalveluja saavan lapsen perheelle voisi – ainakin toisinaan – estää sen kokonaan. Tulisi isot säästöt ja vältyttäisiin isoilta henkisiltä kärsimyksiltä sekä jopa vuosien jahkaamisilta, voiko lapsi palata kotiin vai ei

    Kaikki mahdollinen apu ensin perheelle kotiin ja huostaanotto vasta, jos mikään muu ei auta. Tämän sanoo ihan maalaisjärkikin!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä