Vielä ollaan tässä aikataulussa. Hallitus antaa lakiesityksensä eduskunnalle ensi viikon alussa.

Hallituksen sote-uudistus etenee eduskunnan käsittelyyn ensi tiistaina. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru twiitissään.

-Tuhansien valmistelutuntien jälkeen 1668 sivun sote-paketti on nyt lähetetty käännettäväksi, ja hallituksen esitys esitellään valtioneuvoston istunnossa tiistaina 8.12. annettavaksi eduskunnalle. Suuri kiitos kaikille valmistelussa mukana olleille, ministeri Kiuru viestitti.

Syksyn lausuntokierroksella suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon mullistava uusi malli sai runsaasti kielteistäkin palautetta. Ärhäkimpiä arvostelussa ovat olleet suuret kaupungit ja yksi runsaasti arvostelua osa lakiuudistusta on ollut rahoituksen haasteet. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eipä taida hallituksen malli mullistaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Sen sijaan hallinto mullistuu. On käsittämätöntä, että näin on käymässä, vaikka malli ei toteuttaisi ainuttakaan terveydenhuoltouudistukselle asetettua tavoitetta. Myös kustannusten nousun taittaminen on pelkkää toiveunta – uusi hallintoporras tulee niitä kasvattamaan.

    Toinen käsittämättömyys on, ettei hallituksen esityksessä ole mitenkään huomioitu vertailua muihin vaihtoehtoihin, vaikka lainvalmistelun prosessiohjeistus sitä edellyttää. Ilman vertailuja on mahdotonta tehdä objektiivisia päätöksiä.

    Kaiken kukkuraksi sote-uudistukseen on olemassa yksinkertainen ratkaisu, joka ylittäisi kaikki asetetut vaatimukset ja johtaisi varmoihin vuosittaisiin miljardisäästöihin. Jo yksin terveydenhuollon maksuttomuudella ja lääkejakeluketjun oikaisulla voitaisiin karsia pari miljardia vuodessa hoidon tasoa laskematta samalla potilaiden hoitokokemusta sujuvoittaen. Vastaavan tasoisia muita säästöjä saavutettaisiin muun muassa ylivertaisesti maakuntajohtoa tehokkaammalla Terveyshallituksella, asiantuntijapohjaisella omahoitaja-/-lääkärijärjestelmällä ja yksinkertaisten rakenteiden tehostamalla tietotekniikalla.

    Siis maakuntamallia murskaavasti paremmasta mallista, Pelkistetystä sotesta, ei ole poliitikkopiireissä edes keskusteltu! Näin siitä huolimatta, että se on myös selkeästi perusteltu aina talousvaikutuksia myöten. Maakuntamallin perustelut ovat puolestaan lähinnä pelkkiä ilmassa olevia toiveita, minkä hallitus on käytännössä itsekin myöntänyt.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*