p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{margin:0cm;margin-bottom:.0001pt;font-size:12.0pt;font-family:’Times New Roman’;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;margin:70.85pt 2.0cm 70.85pt 2.0cm;}
div.Section1
{page:Section1;}
Hallitus ei ole vielä saanut rivejään suoriksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa. Lauantaina kokoomus ärähti peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) asettaman työryhmän kokoonpanosta.

 
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän johtoon nimitettiin ministeriön tuore osastopäällikkö, sosiaalidemokraatti Kirsi Paasikoski.
 
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakka lähetti lauantaina julkisuuteen kannanoton, jossa pidettiin outona, että mukaan ei otettu ministeriön kokoomustaustaista kansliapäällikköä Päivi Sillanaukeeta.
 
– Kansliapäällikkö on ministeriön ylin virkamies ja hänen tehtävänään on viime kädessä varmistaa lainvalmistelun laatu. Valitettavasti nyt näyttää siltä, että jos esittää kritiikkiä, joutuu sivuun, Toivakka totesi.
 
Muutenkin työryhmän kokoonpanoon tarvitaan Toivakan mukaan muutoksia. Hänen mielestään nyt siinä korostuu erikoissairaanhoidon edustus. Mukaan tarvittaisiin lisää perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelun edustajia.
 
Työryhmän pitäisi saada lakiluonnos valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Hallitus on luvannut kunnille linjaukset sote-uudistuksesta ennen kuntarakennelain voimaantuloa heinäkuun alussa.
 
Vihreät rajaisi kuntien omia mahdollisuuksia
 
Vihreiden puoluehallitus sekoitti sote-soppaa lauantaina vaatimalla, että yli 20 000 asukkaan kuntien mahdollisuus järjestää joitakin sosiaali- ja terveyspalveluita itsenäisesti rajataan tiukasti.
 
Vihreiden puoluehallitus sanoi kannanotossaan, että palvelut voivat koskea lähinnä ennalta ehkäiseviä sosiaalipalveluita kuten vanhusten kotiapua ja lastensuojelun perhetukea.
 
– Jos yksittäiset kunnat saavat järjestää erilaisia perustason terveydenhoitopalveluita, koko järjestelmästä tulee pirstaleinen ja sekava, eikä potilaiden hoitoketjuja saada sujuviksi, totesi vihreiden varapuheenjohtaja Timo Juurikkala.
 
Vihreät pitää kiinni korkeintaan noin 20 sote-alueesta. Sote-uudistusta ei kannanoton mukaan voi käyttää kannustamaan kuntaliitoksiin.
 
STT–OLLI KEMPPAINEN
 
(STT)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä