Kuva: Ville Miettinen
Hallitus aikoo toteuttaa hoitotakuutavoitteensa heti, kun hoitajia on riittävästi.

Pääministeri Antti Rinne, sd., puolusti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin Kuntaliiton Työllisyystiistaissa.

Hallitus aikoo saada joulukuussa eduskunnan käsittelyyn esityksen laista, jonka mukaan henkilöstömitoitus iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa ja laitoshoidossa olisi jatkossa vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti.

Kuntaliitto on kritisoinut esitystä, koska se pelkää tiukan lakikirjauksen rajoittavan kotihoidon kehittämismahdollisuuksia.

– Jostakin täytyy saada pää auki, että saadaan laissa määrätty ja osin myös sanktioitu raja sille, minkä alle ei voi mennä, Rinne sanoi tiistaina.

– Meillä on olemassa rahat varattuna sekä hoitajamitoitukseen että hoitotakuuseen, kunhan saadaan koulutettua hoitajia tarpeeksi, kunhan saadaan koulutettua lääkäreitä tarpeeksi.

Hallitusohjelman mukaan hoitotakuuta perusterveydenhuollossa tiukennetaan niin, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Esityksen tavoitteena on vahvistaa terveydenhuollon peruspalveluja ja parantaa palvelujen saatavuutta ja sitä kautta kaventaa ihmisten hyvinvointi-ja terveyseroja ja parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Lääkäreitä tarvitaan hallituksen laskelmien mukaan noin 1 000, hoitohenkilökuntaa noin 4 500.

-Kyllä me ne rahat kaivetaan. Ihan kaikkea ei ole näkyvissä hoitotakuun toteuttamiseen, mutta me kaivetaan ne sillä tavalla, että saadaan hoitotakuu tehtyä mahdollisimman nopeasti. Niin nopeasti kuin hoitajia löytyy.

Rinne otti Työllisyystiistaissa esiin myös soten tuomat paineet kuntataloudelle. Yt-neuvottelut ja tiukat talouskuurit ovat tulleet tutuiksi niin kunnissa ja kaupungeissa kuin useassa sote-kuntayhtymässä.

Rinne toivoo pitkäjänteisyyttä suunnitteluun, koska edessä on valtava hoitajatarve.

– Nyt pitäisi olla pitkäjänteisyyttä lomautusten ja irtisanomisten suhteen. Mieluummin niin että pidetään resursseja yllä riittävästi, huolehditaan siitä, että on tulevaisuudessakin hoitajia hyvissä työsuhteissa arvostettuina työntekijöinä.

Työn mielekkyyden merkitykseen pääministeri kertoi saaneensa uutta näkökulmaa ollessaan itse sairaalassa hoidettavana viime talvena keuhkokuumeen, valtimotukoksen ja sairaalabakteerin vuoksi.

Rinne sanoi kiinnittäneensä huomiota siihen, kuinka tärkeää hoitoalallakin on pystyä tekemään työtään niin hyvin kuin mahdollista, ja sille pitää olla riittävästi resursseja.

– Jos tämä tunne sakkaa työpaikalla, se tarkoittaa, että ihmiset eivät jaksa tehdä sitä työtä.

– Omien kokemusten kautta tulin siihen johtopäätökseen, että yksi aivan keskeinen asia on huolehtia siitä, että meillä on riittävästi työkavereita niillä vaativaa, raskasta työtä tekijöillä hoivatyöntekijöillä erityisesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lähihoitajiahan valmistuu koko ajan ja työttöminäkin vaikka kuinka paljon. Mistähän on kyse kun puhutaan, että kunhan saadaan hoitajia…..

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*