Suomen terveydenhuollosta 75 prosenttia rahoitetaan julkisin varoin, muissa Pohjoisamaissa osuus on 80-85 prosenttia ja Britanniassa yli 90 prosenttia, Aki Lindén ja Jari Petäjä muistuttavat. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-uudistukselle asetetut tavoitteet – vapaus valita yhteiskunnan rahoittamia palveluja joita tuottavat sekä julkiset että yksityiset toimijat, tavoite kustannusten hillitsemisestä 3 miljardilla eurolla sekä eriarvoisuuden vähentäminen – ovat mahdoton yhtälö, arvioivat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Lindén ja toimialajohtaja Jari Petäjä blogikirjoituksessaan.

Lindén ja Petäjä näkevät uudistuksen seurauksena yhteiskunnan kulujen lisääntyvän 500-1 000 miljoonalla eurolla siitä riippuen, kuinka laajasti nykyistä yksityistä terveydenhuoltoa halutaan julkisesti rahoittaa.

”On valittava joko runsas lisärahoitus ja laaja valinnanvapaus tai rahoituksen nykytaso ilman laajaa valinnanvapautta”, Lindén ja Petäjä kirjoittavat.

He pitävät valinnanvapautta hätäisesti soteen päälle liimatuna uudistuksen ominaisuutena ja pohtivat, onko kokonaisuus lopulta mahdoton.

”Meidän mielestämme kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän tärkein arvo on yhdenvertaisuus sairauden sattuessa. Kustannuskehitystä voidaan hillitä, yhdenvertaisuutta edistää ja kohtuullinen laatu turvata vain vaikuttavuuteen ja priorisointiin perustuvalla yhtenäisellä terveydenhuoltojärjestelmällä”, Lindén ja Petäjä kirjoittavat.

”Laadukkaiden alihankkijoiden kilpailuttaminen sopii hyvin tähän järjestelmään, mutta palvelutuottajien laajan suoran valinnan mukaan ottaminen tähän kokonaisuuteen vaatii merkittävästi lisää rahoitusta. Jos valinnanvapautta yritetään toteuttaa niukentuvilla kustannuksilla, johtaa se edellä kuvattuihin ongelmiin ja asiakasmaksujen rajuun nousuun, mikä ei edistä yhdenvertaisuutta.”

Lue koko kirjoitus HUSin sivuilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*