Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén pitää sote-lain siirtymistä seuraavalle eduskunnalle skandaalina poliittisen järjestelmän uskottavuuden kannalta.

– Vuosi sitten puolueiden puheenjohtajat yksimielisesti linjasivat asian, ja sitä ennen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä on yritetty rakentaa jo 5-6 vuotta. Kuinka on mahdollista, että poliittinen päätöksentekokoneisto ei pysty sitten tuottamaan lakia, joka olisi muodoiltaan hyväksyttävä?

– Tämä on suuri pettymys sosiaali- ja terveydenhuoltoalan väelle. Varmaan jotkut ovat tyytyväisiäkin, esimerkiksi ne, jotka toivovat köyhien kuntien tippuvan yksi kerrallaan elinkeinoelämän syliin.

Lindén pelkää, että vuosi sitten saavutettu konsensus on mennyttä, kun sote-uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle.

– Uudistuksesta tulee vaalitaistelun teema. Valmistelu revitään kokonaan auki, ja järjestelmää ruvetaan rakentamaan alusta asti uudelleen.

Juha Kinnunen: Epävarmuus jatkuu sosiaali- ja terveydenhuollossa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo, että perustuslakivaliokunnan ratkaisu ei ollut yllätys.

– Epävarmuuden aika jatkuu sosiaali- ja terveydenhuollossa, ja se on erittäin huolestuttavaa, Kinnunen sanoo.

Kinnunen arvioi, että Paras-lain aikana muodostetut yhteistoiminta-alueet alkavat jatkossa purkautua.

– Monet kunnat alkavat hakea ratkaisua sosiaali- ja terveydenhuoltoonsa kokonaisulkoistuksen kautta, ja se taas heikentää maakunnallisen palvelutuotannon toimintaedellytyksiä.

Kinnunen ihmettelee, miksi uudistuksen perustuslaillista kestävyyttä ei voitu testata aiemmin.

– Ongelmathan olivat tiedossa jo pitkän aikaa sitten. Nyt tässä valmistelussa hukattiin tavattoman paljon aikaa ja energiaa.

 

Lue myös:

Perustuslakivaliokunnan yksimielinen kanta: Sote-lakia ei voi käsitellä tavallisena lakina

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Aki Linden on väärässä. Hän ei tunne perustuslakia. Sitä ei rikota millään poliittisella puheenjohtajasopimuksella. Sepä vasta skandaali olisi ollut, jos Suomessa perustuslaki joustaisi SS-miesten (Sipilä,Soini) ja/tai muitten osaamattomien komennuksesta!!

    Toki jokainen arvaa Lindenin itsekkään pettymyksen: hän ei päässytkään itse komentamaan puolta Suomea Etelä-Suomen Ervastaan! Tilalle on tulossa tiukka ohjaus ja kuntien valvonta!!

  2. Sote-rahoitustyöryhmä julkaisee mietintönsä uudesta rahoitusmallista maaliskuussa 2015 . Keskustelulle tulee kokonaan uuden sävyn, koska puolueiden kannat poikkeavat merkittävästi toisistaan. Sote-keskustelu konkretisoituu: Mitä eri rahoitusmallit tarkoittavat käytännössä? Kuinka nämä toteutuessaan vaikuttavat lähipalveluihin ? Mitkä ovat eri puolueiden kannat rahoitusmalliin? Säädetäänkö Harva-kunnille oma lakinsa? Mikä on Kelan asema ja tehtävät? Kapitaatio? Kestävyysvaje? Syveneekö demokratiakriisi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä