Kuva: Liisa Takala
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on ottamassa kaikki puolueet mukaan sote-uudistuksen valmisteluun.

Hallitusta muodostavan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen esikunnasta vahvistetaan Kuntalehdelle, että sote-uudistus on tarkoitus valmistella parlamentaarisesti eli toisin kuin päättyneellä vaalikaudella.

Parlamentaarinen valmistelu tarkoittaa normaalisti sitä, että kaikki eduskuntapuolueet osallistuvat esityksen sisällön valmisteluun. Viime kaudella uudistuksen valmisteluun oli nimetty parlamentaarinen seurantaryhmä, mutta se ei voinut vaikuttaa uudistuksen sisältöön. Parlamentaarisessa valmistelussa puolueen on ehkä helpompi tinkiä omista vaatimuksistaan kuin hallituksessa. Jos sote-uudistus siirretään parlamentaariseen valmisteluun, se helpottaa hallituksen muodostamista. Pöydällä on yksi suuri vääntämisen aihe vähemmän.

Puolueet löytänevät yhteisymmärryksen siitä, että hartioita täytyy vahvistaa, kuten sote-slangissa asia ilmaistaan. Muut puolueet ovat enemmän tai vähemmän valmiita perustamaan uuden organisaatiotason, mutta kokoomus haraa vastaan, vaikka edellisellä kaudella kannatti maakuntia. Kokoomus on myös luopunut siitä valinnanvapausmallilla, jota ajoi edellisessä hallituksessa.

Kuntaliiton ja 21 suurimman kaupungin C21-ryhmän näkemykset ovat melko lähellä kokoomuksen ajamaa kuntapohjaista ratkaisua

Keskeinen ongelma on, että Suomen kunnat ovat hyvin erikokoisia. Ideaali ratkaisu olisi sellainen malli, joka ottaa huomioon kuntien erilaiset olosuhteet mutta täyttäisi perustuslain tiukat yhdenvertaisuusvaatimukset.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Uusi organisaatiotaso lisää kustannuksia. Miksi ei hyödynnetä nykyistä kuntamallia ja kehitettäisi Kelan maksamia korvauksia yksityisestä hoidosta? Kelan korvaukset toimivat hyvin jokaisen terveydenhuollon tuottajan järjestelmissä ja asiakas äänestää jaloillaan lääkärin tai hoitajan, jonka luokse haluaa mennä saamaan apua vaivoihinsa.

  2. Kuntien erikokoisuudesta puhuttaessa on syytä muistaa, että vain 80 % kunnista on niin pieniä (eli alle 20 000 asukasta), että paras-laki ei nytkään salli niiden järjestää terveyspalveluita yksin.

  3. Pitäkää vain huoli siitä ettei veronmaksajien sote rahat siirry aivan väärille raiteille. Yksityinen ei todellakaan välitä siitä että pitäisi säästää, vaan terveet juoksee joka vuosi tarkastuksissa vaikka ei sitä tarvitse. Suurkuluttajiin kiinnitetävä huomio ja lähdetään niiden ehdoilla suunnitelemaan yksilöllinen palvelu, koska hehän täyttävät nyt tk:n 80% käynneistä, vaikka heitä on vajaa 20% kuntalaisista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä