Sote-uudistuksessa pitäisi uunohtaa rakenteet ja keskittyä siihen, mitä palvelut ovat 10 vuoden päästä, patistaa Esko Aho. (Kuva: Ville Miettinen)

Nykyistä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ei pidä ryhtyä parantamaan tai tehostamaan, vaan sote-palveluissa on siirryttävä täysin uuteen ajatteluun. Teknologinen murros mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisen kokonaan uudella tavalla. Näin linjaa Keskuskauppakamari, jonka mukaan teknologia on sosiaali- ja terveyspalveluissa vuosisadan mahdollisuus.

Keskuskauppakamarin mukaan soten rahoituksen on myös oltava kannustavaa, jotta sote-uudistukselle asetetut tavoitteet saavutetaan. Rahoitus muodostuu useasta eri palasesta. Hallitus on tähän mennessä linjannut, että kansalaisilta rahoitus kerätään osana tuloveroa.

Keskuskauppakamari julkaisi omat sote-teesinsä tiistaina. Keskuskauppakamarin mukaan kansalaisten paremmat palvelut   ja yhteiskunnan kustannussäästöt voidaan saavuttaa samaan aikaan, kun yritykset saavat sotessa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Keskuskauppakamarin teesien julkistamistilaisuudessa Suomen entinen pääministeri Esko Aho, kesk., patisti tilaisuudessa mukana ollutta perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa kesk, ja muita poliitikkoja unohtamaan rakenteet ja hallinnon ja miettimään miten palveluitten tulee toimia 10 vuoden kuluttua ja edetä sotessa sen mukaisesti.

Nykyisestä järjestelmästä ei voi siirtyä uuteen järjestelmään, vaan on tehtävä täysin uudet palvelut. Hallinnollisia rakenteita uusimalla saadaan korkeintaan vain pikkuisen tehoja lisää, ei muuta, Aho sanoi.

– Tätä eivät poliitikot ymmärrä, kauppakamarien sote-ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Aho sanoi.

Aho arvosteli 10 vuotta käynnissä ollutta sote-uudistusta kovin sanoin. Hänestä suoritus on ollut luokaton, koska välttämättömäksi tiedettyä asiaa on tehty 10 vuotta.

Rehulan mukaan hallintotasosta ei kokonaan voi antaa periksi, sillä palveluille tarvitaan joku alusta. Myös teknologian ja tietojärjestelmien käyttö tarvitsee toimialustan, Rehula vastasi.

Rehulan mukaan ”keskeinen kysymys on, mistä löytyvät ne muutosjohtajat, jotka kykenevät viemään määrätietoisesti muutoksen läpi omilla alueillaan”.

Viime päivien hämminkiä kuntien sote-yhtiöittämisen ja tuotantosuunnitelmien osalta Rehula kommentoi myöntämällä, että ohjeistuksessa on ollut kuntiin päin ristiriitaa.

Mitä oikeasti tarkoittaa, että sote kokonaan irrotetaan kuntapohjasta, ei ole Rehulan mukaan kokonaan vielä hahmottunut.

Keskuskauppakamarin sote-teesit Sote – Suuri mahdollisuus keskittyvät terveyden edistämiseen, teknologian hyödyntämiseen, valinnanvapauden toteuttamiseen ja kannustinten kehittämiseen. Ohjelma verkossa www.kauppakamari.fi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pitäkää tämä mies kaukana uudistuksien suunnitteluista 🙁

  2. Eli annetaan yksityisen kuoria edelleen kermat ja kun vahinko sattuu sen korjaakin toinen yksikkö. Tällä hetkellä yksityiset lääkäriasemat jakavat esimerkiksi antibioottia surutta, välitämättä seurauksista. Tietotekniikassa pitäisi päästä tilanteeseen jossa asiakkaalla on oma kortti missä on vain ja ainoastaan pääasiat hänen sairaushistoriastaan. Lääkäri ehtii lukea siitä tärkeimmät. Ei mitää kirjoitusmaratonia joita nykyinen raportointi on ja joita ei kukaan lue. Kortti viedään aina mukana lääkäriin ja kaikki tietokoneet sen hyväksyvät.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä