Kuva: Kari Långsjö
Vaikkei kuntien työterveyskonserni toteutunutkaan, hanke sai aikaan kuntien työterveyshuollon nousun keskusteluun ja uutta yhteistoimintaa, sanoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kevan, eräiden kaupunkien ja kuntien sekä sairaanhoitopiirien hanke julkisen työterveyshuoltokonsernin perustamiseksi päättyy, koska mukaan ei saatu riittävää asiakaspohjaa, kertoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

– Yhtiö joka on liian pienenä syntynyt ei ole elinkelpoinen kilpailemaan kovenevilla työterveysmarkkinoilla, Kietäväinen sanoo Kuntalehdelle.

Tavoitteena oli perustaa kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöjen työterveyspalveluja tuottava yhtiökonserni ja koota julkisen sektorin työterveyspalveluja yhden konsernin tuotettavaksi Työterveys Taimi Oy:hyn ja sen alueellisiin tytäryhtiöihin.

Syyskuussa HUSin hallitus hyväksyi HUSin lähdön osakkaaksi. HUS olisi ollut työterveyskonsernin suurin omistaja.

Ratkaisevaa hankkeen tyssäämiselle oli kuitenkin Jyväskylän tekemä päätös olla lähtemättä mukaan. Myös Jyväskylä oli ollut Taimen valmistelussa mukana. Jyväskylän kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti viime viikolla, ettei se lähdekään mukaan Taimi-konserniin.

Toukokuussa konsernijaosto oli päättänyt lähteä mukaan, mikäli vähintään 75 000 huollettavan verran kuntia ja kuntayhtymiä lähtisi työterveysyhtiötä perustamaan.

– Marraskuun 2019 alussa päätöksen ovat tehneet yhteensä noin 67 000 huollettavan organisaatiot ja loppuvuoden osalta päätöksiä olisi tulossa arviolta yhteensä 2 500 huollettavan organisaatioista. Tämä tarkoittaa sitä, että kannattavuuden perusteella asetettu 75 000 huollettavan raja, ei tule tässä vaiheessa täyttymään ja sen vuoksi Jyväskylän kaupungin ei ole perusteltua lähteä mukaan yhtiön osakkaaksi ja asiakkaaksi, kokouspöytäkirjassa todetaan.

Jyväskylä kiinnitti huomiota myös siihen, että suuret kaupungit eivät olleet valmistelemassa päätöstä osakkaaksi lähdöstä.

Kietäväinen sanoo, että kyseessä oli yksi monista hankkeista, joita Keva selvittää sijoitusmielessä.

– Jotkut sijoitusselvityksistä toteutuu, ja jotkut ei. Tämä jäi nyt sitten toteutumatta.

Kietäväinen korostaa, että Kevan yhteistyö työterveysyhtiöiden, niin julkisten kuin yksityisten, kanssa jatkuu.

– Iso osa kunta-alan työterveyshuollosta on organisoitu joko kuntien itse omistamien tai niiden yhdessä omistamien työterveysyhtiöiden tai -toimijoiden kanssa. Tulemme tekemään yhteistyötä niiden ja yksityisten yhtiöiden kanssa.

Vaikka Taimi-konsernin touteutumatta jääminen on tietyllä tavalla pettymys, Kietäväinen sanoo selvityksen olleen tarpeellinen ja saaneen paljon aikaan.

– Kunta-alalla työterveyshuollon merkitys on tunnustettu aivan eri tavalla. Alueilla saatiin aikaan yhteistoimintaa, ja on odotettavissa, että tullaan näkemään jo syntyneiden lisäksi uusia alueellisia yhteenliittymiä.

Kietäväisen mukaan hetken näytti, että kunta-alan toimijat ovat luopumassa työterveystoiminnasta ja myymässä ne. Nyt tilanne on muuttunut.

-On otettu vähintäänkin aikalisä. Aika monet ovat ilmaisseet, että eivät aio myydä vaan ryhtyvät kehittämään omassa omistuksessaan työterveyshuoltoa.

Taimi-konsernin alasajosta uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Harmi, ettei pieniyrityksiltä kysytty kuinka moni olisi vaihtanut nykyiset kalliit työterveyspalvelut kunnalliseen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä