Kuva: Ville Miettinen
Kokoomuksen Elina Lepomäki arvioi, että palvelujen saatavuus ja hoidon laatu eivät parane sote-uudistuksessa.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki olisi valmis luopumaan sote- ja maakuntauudistuksesta, koska niiden tavoitteiden saavuttaminen näyttää mahdottomalta.

– Säästöjä ei tällä mallilla saa aikaiseksi, eikä ole syytä olettaa, että malli parantaisi asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei johda suotuisaan kilpailuun, Lepomäki sanoo tiedotteessaan.

Valinnanvapaus on ollut nimenomaan Lepomäen puolueen kokoomuksen päämäärä uudistuksessa. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut, että ilman valinnanvapautta ei synny myöskään maakuntia.

– Sotea ei tule ilman valinnanvapautta eikä maakuntahallintoa ilman sotea. Valinnanvapaus ei voi olla vaarassa, sellaista vaihtoehtoa ei ole, Orpo sanoi vuosi sitten kokoomusjulkaisu Verkkouutisille.

Sittemmin valinnanvapaus on törmännyt perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja koko uudistus ottanut uuden linjan. Lakiesityksessä joudutaan tasapainoilemaan perustuslakivaliokunnan näkemyksen ja EU:n kilpailuoikeuskysymysten välissä, eikä markkinoiden syntymisestä koko maahan ole takeita.

Lepomäen mukaan valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta.

– Markkinat keskittyvät muutaman suuren tuottajan ympärille, joilla on jatkossa kaikki valta. Pienillä tuottajilla ei ole tässä mallissa mitään jakoa, Lepomäki perustelee.

Hän arvioi, että perustason tuottajilla on kannustin siirtää asiakkaita erikoissairaanhoitoon, mikä lisää kustannuksia ja heikentää kokonaisvastuuta ihmisistä.

– Maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille.

Lepomäen mukaan maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön. Niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni.

Lepomäki arvioi, että valinnanvapausmalli saatetaan joutua ennemmin tai myöhemmin perumaan keskeisiltä osin joka tapauksessa, koska se törmää EU-oikeuteen.

– On riski edetä mallilla, jonka palvelu- ja rahoitusratkaisua joudutaan tulevaisuudessa korjaamaan. Ainoa mikä pysyisi, ovat maakunnat. Kun maakuntahallinto kerran olisi olemassa, organisaatio kyllä keksii itselleen tehtävät, jos niitä ei ole, Lepomäki huomauttaa.

Lepomäen mukaan keskusteluissa kokoomuksen kenttäväen kanssa on käynyt ilmi epäily uudistusta kohtaan esitetyssä muodossa.

– Sote-uudistus ei edellytä massiivista hallinnollista remonttia. Todellinen valinnanvapaus on mahdollista saada aikaan Kelan rahoittamalla valtakunnallisella “raha seuraa asiakasta” -mallilla, jonka pohjana toimii nykyinen Kela-korvausten malli.

Lepomäen mukaan tällainen malli ei olisi myöskään ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa ja se mahdollistaisi laajat palvelumarkkinat. Keskustelu sote-uudistuksen ja EU-lainsäädännön suhteesta on kiihtynyt viime viikkoina.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan valinnanvapauden sisältävä lakipaketti pitäisi lähettää EU:n komission käsittelyyn oikeusvarmuuden saamiseksi valtiontukikysymyksiin. Hallitus ei ole tähän valmis vaan aikoo jättää tekemättä EU-notifikaation, vaikka myöntää riskit.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen, kesk., kommentoi tammikuussa Kuntalehdelle, että notifikaatiota ei tehdä, vaikka tiedossa on että korvausvaatimukset ovat mahdollisia.

Hallitus on vedonnut muun muassa kiireeseen uudistuksen eteenpäin viemisen kanssa, vaikka esimerkiksi KHO:n mukaan komissiolta olisi mahdollista saada tarvittavat tiedot ennen suunnitellun lakiuudistuksen voimaantuloa.

Lepomäen mukaan hallituksen sote-esitys lisää kustannuksia, heikentää asiakkaiden hoitopolkuja, keskittää markkinoita ja tuo Suomeen uuden poliittisen hallintokerroksen, jota ei tarvita.

– Sote-uudistus pitää pysäyttää nyt, kun se on vielä mahdollista, Lepomäki linjaa.

Rehula myöntää ”paketin pahat puutteet”

Hallituksen odotetaan tuovan sote-lakipaketit eduskuntaan ensi viikolla. Kokoomuksen hallituskumppanin keskustan kansanedustaja Juha Rehula kommentoi Twitterissä Lepomäen ulostuloa toteamalla, että aikaisemminkin päätöksenteon hetken lähestyessä ovat voimistuneet äänenpainot, jotka haluavat kaataa uudistuksen

– On voimia, joiden tahto/halu on, että palvelut rapautuvat ja koko hyvinvointimme perustat romuttuvat, viime kesään asti perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Rehula twiittasi.

Rehula tosin myös myönsi, että ”paketissa on pahoja puutteita”.

– Kaatamalla esitys on varmaa, että palvelujen rapautumiskehitys jatkuu, kustannukset karkavaat ja ennen kaikkea tyytymättömyys palveluihin lisääntyy, jolloin yleinen hyväksyttävyys koko järjestelmälle vähenee… tällöin kysymys – kenen etu??? Rehula twiittasi.

Lepomäen ulostulo sai kiitosta muiden muassa Juuan kunnanjohtajalta Markus Hirvoselta.

– Eri puolueissa on henkilöitä, jotka saavat välillä jopa uskomaan politiikkaan kaiken tämän säätämisen keskellä. Kokoomuksessa tätä toivoa tulevaan edustaa , joka perustelee mielipiteensä ja uskaltaa ne sanoa. Jonkun on aina sanottava, jos keisarilla ei ole vaatteita, Hirvonen twiittasi.

Juha Rehula kävi Lepomäen ulostulosta twiittivaihtoa mm. Juuan kunnanjohtajan Markus Hirvosen kanssa.

Juttua muokattu klo 15.20: Lisätty Juha Rehulan ja Markus Hirvosen näkemykset.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*