Kuva: Ville Miettinen
Rekrytointien avulla lastensuojelun sosiaalityöntekijän asiakasmäärää Kotkassa on tarkoitus laskea 53:sta 35:een.

Kotka pyrkii saamaan perhepalvelunsa vastaamaan nykyistä paremmin tarpeeseen kasvattamalla lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden määränsä nykyisestä 12:sta 18:aan.

Tarkoitus on, että kun lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on tähän asti ollut keskimäärin 53 lasta joiden tilanteesta hän on vastannut, jatkossa lapsia olisi 35 per sosiaalityöntekijä.

Lisäksi Kotka pestaa lapsiperheiden sosiaalityöhön kaksi uutta sosiaalityöntekijää ja kaksi uutta sosiaaliohjaajaa.

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi uusien vakanssien perustamisen viime viikolla.

– Asiakkaalle tämä näkyy siten, että sosiaalityöntekijä voi olla useammin perheiden kanssa, tekemään enemmän kotikäyntejä, olemaan enemmän läsnä lasten kanssa, kuulemaan lapsia paremmin ja tukemaan vanhempia, Kotkan kaupungin perhepalvelujen johtaja Hannele Pajanen sanoo Kuntalehdelle.

– Työntekijä myös tietää kunkin perheen tilanteen paremmin, kun aikaa on enemmän, ja tätä kautta tietää mitä tukea perhe tarvitsee.

Myös Kotkassa on viime vuosina kipuiltu lastensuojelun resurssien kanssa. Lapsiperheiden sosiaalityöhön ei Kotkassa ole resursoitu työntekijöitä, vaan sitä on kehitetty lastensuojelun ja varhaisen tuen palveluiden yhteistyöllä.

Lapsiperheiden sosiaalityöstä ei tällä mallilla kuitenkaan ole saatu muodostettua selkeää kokonaisuutta. Uuden sosiaalihuoltolain edellyttämä palvelutarpeen arviointi on tunnistanut yhä enemmän asiakkaita varhaisessa vaiheessa, mutta heille ei ole pystytty järjestämään tarvittavaa tukea.

Loppuvuodesta alkoi käydä selväksi, että pelkästään varhaisen tuen avulla lastensuojelun asiakkuuksien kasvua ei pysäytetä, Pajanen kertoo ja kiittää kaupunginvaltuustolta löytynyttä yhteistä tahtoa viedä asiaa eteenpäin nopeasti.

Maakunnallisesti verraten Kotkan lastensuojelussa sosiaalityöntekijöitä on suhteellisesti huomattavasti vähemmän kuin Kouvolassa ja Haminassa. Haminassa on noin 20 lasta työntekijää kohden ja Kouvolassa 30–35 lasta.

Kotkan kaupungin lastensuojelunpäällikön Anna Liakan mukaan rekrytointipäätöksellä on valtava merkitys lastensuojelun työrauhalle.

– Nyt työmäärästä tulee edes jotenkin kohtuullinen, Liakka sanoo.

– On tärkeä saada resurssi kohdilleen, jotta työntekijät voivat tehdä työtä kuten haluavat: asiakaslähtöisesti ja asiakkaita kohtaamalla. Kotkassa on käytössä työmalli, jossa sama työntekijä pysyy asiakkaalla avohuollossa, sijaishuollossa ja jälkihuollossa. Tämä rekrytointi mahdollistaa että kohtaamisia lasten ja perheiden kanssa on ja työntekijä saa tehdä työtä kuten haluaa.

Enää on jäljellä yksi haaste, joka ei olekaan pieni: kuinka haettavaksi laitettavat virat saadaan täytettyä alalla, joka kärsii pätevyysvaatimukset täyttävistä tekijöistä.

Kotka lisäsi vastikään kolmensadan euron rekrytointilisän lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkaan.

– Tällä hetkellä on aika hyvin työntekijöitä eikä mitään hirveää kaaosta ole. Mutta kun näin montaa haetaan yhtä aikaa, en usko että se ihan helppoa tulee olemaan, Hannele Pajanen sanoo.

Lisää aiheesta:

Näin lastensuojelu voi onnistua maakunnassa

Raportti: Suomi tarvitsee yli hallituskauden ulottuvan lapsistrategian

Aiempia uutisia lastensuojelusta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä