Kuntia innostetaan valmistelemaan uutta sotea
Kunnat ja kuntayhtymät, jotka ovat oma-aloitteisesti ryhtyneet valmistelemaan sote-uudistusta, saivat 7. joulukuuta uudistuksen projektiryhmältä terveisiä: Aktiivinen kehittäminen alueilla kannattaa!
Kunnissa viestiä on kommentoitu positiivisesti. Kaikki edelliset sote-uudistusyritykset kaatuivat siihen, että ne yritettiin toteuttaa valtiovallan voimin. Nyt alue- ja kuntataso halutaan mukaan niitä koskevan uudistuksen käytännön valmisteluun.
Kunnille mennyt viesti on, että alueilla voidaan jatkaa, ja on suositeltavaa tehdä oma-aloitteista sosiaali- ja terveyden huollon toiminnallista kehittämistä ilman, että odotetaan valtioneuvoston järjestämän muutostuen käynnistymistä ja itsehallintoalueen toimintaa käynnistävää väliaikaishallintoa.
Alueilla voidaan sopia yhteistyössä tarvittavista yhteistyöelimistä ja organisaatioista.
Mahdolliset uudet kuntayhtymät tulee ohjeen mukaan suunnitella niin, että ne voidaan sulauttaa 1.1.2019 lukien uusien itsehallintoalueiden kanssa.
Maalis-huhtikuussa 2016 tulevilla itsehallintoalueilla, jotka muodostetaan maakuntajaon pohjalta, pidettäisiin projektiryhmän suositusten mukaan kuntien ja kuntayhtymien yhteiskokoukset tai sovittaisiin valmistelun jatkosta.
Yhteistoiminta-alueita
ei saa enää purkaa
Nykyisiä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueita ei voi purkaa ennen uusien itsehallintoalueiden toiminnan alkamista vuoden 2019 alussa. Laki tästä on tarkoitus saada voimaan 14. joulukuuta.
Lakimuutoksen tavoitteena on varmistaa, että ns. Paras-puitelain perusteella syntyneet sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisrakenteet säilyvät siihen saakka kunnes uuden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain mukaiset alueet aloittavat toimintansa.
Parhaiden käytäntöjen käyttöön otto takaa perystuslailliset julkisen talouden säästöt
Kun vapaaehtoisia sote-kuntayhtymiä valmistellaan sairaanhoitopiireistä, niin valmistelussa on hyvä ottaa käyttöön alusta alkaen eri puolilla maata kehitetetyt parhaat käytännöt.
Julkisen palvelun terveysasemalla on voitu purkaa hoitojonot kokonaan, kun on muutettutu johtamistapaa. Tämä on käytössä vain yhdellä terveysasemalla.
Kainuussa ja Etelä-Karjalassa on pitkä kokemus maakunnan hoitoketjujen operatiivisesta hallinnasta.
Tehokas kuntoutus vähentää pitkiä ja kalliita sairaalahoitoja.
Etelä-Karjalassa säästetään kuntaverovelvollisten rahoittajien verorahoja nopealla hoitoon pääsyllä, jolloin voidaan välttyä pitkiltä ja kalliilta hoitoajoilta.
Useissa kunnissa on lisätty pienellä lisäpanostuksella, uudella työtavalla ja varhaisella havaitsemisella ennaltaehkäisevää koulujen, perheiden vanhempien ja lasten sosiaalityötä ja terveydenhoitoa.
Ministeritason henkilö voi jalkautua maakuntiin konsultoimaan niin, että kaikissa sairaanhoitopiirien jäsenkunnissa ja vapaaehtoisissa maakuntien sote-piireissä käytetään parasta hoidon vaikuttavuutta ja laatua heti toiminnan käynnistyessä.
Imatralainen verkossa 11.12.2015
Väitöstutkimus: Näin sote-ratkaisut vaikuttavat kunnissa
http://www.imatralainen.fi/artikkeli/344940-vaitostutkimus-nain-sote-ratkaisut-vaikuttavat-kunnissa