Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa lapsiköyhyydestä
Kuva: Sonja Eloranta
Lapsuus on aikaa, jolloin luodaan perusta loppuelämän hyvinvoinnille, Pelastakaa Lapset ry korostaa.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila nostaa keskusteluun lapsiköyhyyden. Lapsiköyhyys on kasvussa ja vaikeassa asemassa olevat lapset kärsivät päivähoito-oikeuden rajoittamisesta, hän toteaa tiedotteessaan. Pelastakaa Lapset ry:n mukaan köyhyys muuttaa lapsen koko elämää.
Köyhien lasten määrä on lapsiasiavaltuutetun mukaan Suomessa kasvussa. Lapsiköyhyysaste on kohonnut 13,9 prosenttiin.
Köyhien lasten määrä on noussut 150 000 lapseen. Köyhien lasten määrä on saavuttamassa pian lapsiköyhyyden huippuvuoden 2007 luvut.
– Suomi on epäonnistumassa kohtalokkaalla tavalla, lapsiasiavaltuutettu katsoo.
– Etuuksien ja palveluiden kehittäminen on ollut poukkoilevaa ja huomio ei ole kiinnittynyt heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin.
Sosiaalinen nousu pysähtynyt
– Nyt puolueet rummuttavat maksutonta varhaiskasvatusta, vaikka samaan aikaan heikoimmassa asemassa olevat lapset ovat vaikeimmassa tilanteessa esimerkiksi varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen takia.
– Sosiaalinen nousu on Suomessa pysähtynyt. Köyhien lasten määrä kasvaa, oppimistulokset laskevat, koko väestön osaamistaso heikkenee nopeasti, lapsiasiavaltuutettu sanoo.
Hän arvioi, että kehitys on johdonmukainen seuraus tehdyistä eriarvoisuutta lisäävistä päätöksistä.
Palvelut vaikuttavat työllistymiseen
Yksinhuoltajaperheiden köyhyysaste on laskussa, mutta lapsiasiavaltuutetun mukaan heidän asemansa on edelleen tiukka ja kaipaa edelleen parantamista.
– Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen vaatii muun muassa pienten koululaisten vuorohoito-oikeuden säätämistä lakiin. Nyt osa kunnista on avannut ilta- ja yöhoidon koululaisille, kun yksinhuoltajavanhempi on töissä.
Tämä on lapsiasiavaltuutetun mukaan osoitus siitä, että palvelut vaikuttavat työn vastaanottamiseen ja sitä kautta lapsiköyhyyteen.
Pelastakaa Lapset kerää tietoa
Lapsiköyhyydestä on toistuvasti muistuttanut myös Pelastakaa Lapset r.y. Se julkaisee säännöllisesti Lapsen ääni -selvityksen lasten arkeen liittyvistä teemoista. Kyselyn tarkoituksena on nostaa esiin lasten ja nuorten ääni ja kokemukset, jotta ne tulisivat paremmin huomioiduiksi suomalaisessa yhteiskunnassa aina arkisista kohtaamisista valtakunnan tason päätöksentekoon asti.
Järjestön mukaan lasten elämässä köyhyys ilmenee esimerkiksi koulunkäynnin katkeamista peruskoulun jälkeen.
Pelastakaa Lapset ry:n mukaan köyhyys muuttaa lapsen koko elämää: se rajoittaa harrastamista ja vapaa-aikaa, kaventaa tulevaisuuden mahdollisuuksia, vaikuttaa kaveri- ja perhesuhteisiin sekä käsitykseen itsestä osana yhteisöä.
Vaikuttaa kaverisuhteisiin ja tulevaisuuteen
Köyhyys muokkaa lasten kaverisuhteita ja altistaa kiusaamiselle. Ryhmän ulkopuolisuudella, kuten syntymäpäiviltä tai kouluretkiltä poisjäämisellä on pitkäkestoiset vaikutukset lapsen hyvinvoinnin ja terveen itsetunnon kehityksessä, järjestö katsoo.
Lapsuus on aikaa, jolloin luodaan perusta loppuelämän hyvinvoinnille, järjestö muistuttaa. Köyhyydessä kasvavilla lapsilla on vähemmän mahdollisuuksia hankkia itselleen ne taidot ja kyvyt, joilla päästä aikuisena pois köyhyydestä ja tulla aktiiviseksi osaksi hyvinvoivaa yhteiskuntaa.