Grafiikka: THL

Lastensuojeluilmoitusten ja kiireellisesti sijoitettujen lasten määrät kasvoivat molemmat viime vuonna 15 prosenttia. Muutamana aikaisempana vuotena määrät ovat laskeneet, mutta viime vuonna tapahtui käänne.

Avohuoltoon tulleiden uusien asiakaslasten määrä ei ole pyrkimyksistä huolimatta vähentynyt vuoden 2016 jälkeen, ja kiireelliset toimet ovat taas lisääntyneet, sanoo THL:n tutkimusprofessori Tarja Heino Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa.

– Maakuntien välillä on merkittäviä eroja ja vaikeasti selitettävää vaihtelua niin ilmoituskäytännöissä kuin lasten sijoituskäytännöissäkin.

– Lähtökohtaisesti lapselle pitäisi järjestää sijoituspaikka hänen tarpeitaan vastaavasti, mutta esimerkiksi perhehoidossa olevien lasten osuus vaihtelee maakunnittain paljon, toteaa Heino.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Isoja eroja maakunnittain

THL:n kokoamien tilastojen mukaan 2015–2017 esimerkiksi Päijät-Hämeessä oli 2,9 prosenttia lapsista ja nuorista lastensuojelun avohuollon piirissä vuosina, mutta Kainuussa 6,8 ja Lapissa 6,5. Koko maassa osuus oli 4,4 prosenttia ikäluokasta. Huostaanotettuja lapsia ja nuoria oli koko maassa 1,2 prosenttia ikäluokasta. Suuria poikkeamia maakunnittain ei ollut luvusta ylöspäin, mutta selvästi pienemmät luvut oli Pohjanmaalla (0,5 %) ja Etelä-Karjalassa (0,7).

Myös kaikkien kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten osuuksissa oli eroja. Keskimäärin lapsista ja nuorista tähän joukkoon kuului 1,4 prosenttia. Selvästi alle keskiarvon myös nämä luvut olivat Pohjanmaalla (0,7%) ja Etelä-Karjalassa (0,8). Yli keskiarvon luvut olivat muun muassa Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa, joissa kaikissa 1,8 prosenttia lapsista ja nuorista oli sijoitettu kodin ulkopuolelle.

Kuntien kesken erot olivat selvästi suurempia.

Avohuollossa 56 000 asiakasta

Lastensuojeluilmoituksia tehtiin viime vuonna noin 140 000. Kiireellisesti sijoitettujen lasten määrä oli noin 4 000.

Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna 18 000 lasta ja nuorta. Kokonaismäärä kasvoi kolme prosenttia edellisestä vuodesta. Huostaanotettuja oli vuoden 2017 aikana kaikkiaan 10 500 lasta eli yksi prosentti 0–17-vuotiaista.
Lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli vajaat 56 000 lasta ja nuorta vuonna 2017, mikä vastaa 4,4 prosenttia 0–20-vuotiaista.

Asiakkuus lisääntyy iän mukana

Kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista 53 prosenttia on poikia.

Lastensuojelun asiakkuus lisääntyy iän mukana. 0–2-vuotiaista lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli viime vuonna 2,8 prosenttia mutta 16–17-vuotiaista 6,3 prosenttia ikäluokasta.

Huostassa olleitten lasten osuus 0–17-vuotiaiden ikäluokasta on noussut vuosien 1991 ja 2016 välillä 0,56 prosentista 0,98 prosenttiin eli henkilöinä 6 538:sta 10 537:ään. Kaikkien kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä nousi 8 794:stä 17 437:ään.

31.12.2017 kiireellisesti sijoitettuna oli 114 alle yksivuotiasta lasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kai ne nyt lisääntyy kun kehitysvammaisetkin revitään kodeistaan mututuntumalla.

  2. Porvarihallitus tuhoaa osan lapsistamme .eriarvoostuminen on näkyvää ja tulee kalliiksi.

  3. Ainakin Suomessa ” Lastensuojelu” rikkoo Sopimusvaltioiden allekirjoittamaa LAPSEN OIKEUS SOPIMUSTAMME ARTIKLA 2. Ei mittään erottelua varallisuudessa, ja silti esim. sijaisperheille maksetaan 1500 e / lapsi / kk, ja Biologinen perhe / Yksinhuoltaja perhe KELAn tuet, aivan järkyttävästä VARALLISUUSEROTTELUSTA lapsen edun vastaisesta sellaisesta siis kyse. RIKOKSET IHMISYTTÄ VASTAAN JA RIKOKSET LAPSEN OIKEUKSIA VASTAAN JÄRJESTÄYTYNEEN VIRKARIKOLLISUUDEN TOIMISTA, heidät on koulutettu tekemään IHMIS OIKEUS RIKOKSIA OIKEIS URAKALLA, ja pittähän ALKOHOLIPOLITIIKAN OLLA KUNNOSSA, ei PERKELE !!!!!!!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*